Söhallens sillsalteri

Söhallens sillsalteri (kallas i allmänhet Sörhallen) som låg på Sannegårdens ägor som på 1770-talet ägdes av J.A. Lamberg och hade en produktion av cirka 1 300 tunnor salt sill årligen samt omkring 10 fat tran. Kring år 1800 ska William Gibson och Adam Gavin Jr ha startat upp ett sillsalteri vid Sörhallen igen och det kan därför antas att salteriet inte producerade något under 1780-talet och troligen inte heller på 1790-talet.

Förmodligen återstartades anläggningen 1805-1806 då Gavin då just förlorat sitt salteri på Känsö och William Gibson slutat sin anställning hos James Christie. Det var troligen bara i drift nåt enstaka år.

Andra källor:

  • Per Hallén, Handel och sjöfart under det stora sillfisket, i Unda Maris Årsbok 2004-2008, 2008
  • Johan Pettersson, Skärgårdsverken i Bohuslän: trankokerier och salterier under 1700-talets sillfiskeperiod, 1999.
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.