Majvikens egendom och sillsalteri

Majviken var en egendom i Majorna som också omfattade ett sillsalteri. Ägdes 1762 av Ostindiska Kompaniet som samma år sålde det, förmodligen till Anders Gadd. Majvikens salteri producerade 6 000 tunnor salt sill år 1772 och mellan 3 000 och 4 000 tunnor per år under 1780-talet för att under 1790-talet i allmänhet producera under 3 000 tunnor per år.

Fram till 1767 ägdes Majviken av Anders Gadd som då sålde anläggningen till George Bellenden & Co (då ägt av Jonas Malm, troligen Jonas Eriksson Malm, och Martin Törngren) som efter några år sålde verksamheten till Samuel Schutz som var arrendator år 1788. Efter sillperioden köptes Majviken av James Dickson & Co och blev då en brädgård och lastageplats där det också bedrevs reparationsarbeten på segelfartyg.

1897 var den Dicksonska firman avvecklad och området övertogs av snickeriföretaget Bark & Warburg. Snickeriföretaget flyttade från området på 1930-talet för Göteborg stad som ägde marken skulle bygga ut hamnen i området.

Källor:

  • Johan Pettersson, Skärgårdsverken i Bohuslän: trankokerier och salterier under 1700-talets sillfiskeperiod, 1999.
  • Hallén, Olsson, Rosengren, Sandberg, Majornas historia – Krig och oxar, sill och socker, 2007
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.