Hospitalsområdet

Hospitalsområdet omfattar kvarteren väster om Gamlestadsvägen men öster om järnvägen i Gamlestaden. De aktuella kvarteren är Sillen, Strömmingen och Skarpsillen.

I området låg från början Gråbrödraklostret (Franciskanerorden) i Nya Lödöse som bildades tidigast år 1473 då staden Nya Lödöse grundades. 1528 beslutade Gustav Vasa att klostrets byggnader skulle överlåtas på hospitalet som då flyttades från Gamla Lödöse till Nya Lödöse.

Hospitalet, med rötter i Gamla Lödöse alltsedan 1300-talet, kom att verka i Nya Lödöse (eller i stadsdelen Gamlestaden i staden Göteborg som det senare kom att heta) från år 1528 fram till år 1872, då verksamheten flyttades över till Hisingen och blev Göteborgs hospital (S:t Jörgen). Hospitalsbyggnaderna i Nya Lödöse eldhärjades många gånger, bland annat av danskarna 1645. Den sista byggnaden revs 1963. Kvar idag finns bara hospitalskyrkogården. Hospitalets ägor sträckte sig ända upp till Skräppekärr och infattade därmed även det område där Alelyckans köpcentrum ligger idag. Hospitalskyrkan användes länge som församlingskyrka i Gamlestadens församling och på delar av Hospitalets område byggdes nödbostäder i början av 1900-talet.

Efter att Göteborg grundats 1621 kom delar av det område som tidigare låg inom stadsgräsen att tillhöra landeriet Marieholm och senare bland annat landeriet Waterloo samt flera arrenderade gårdar och egendomar.

1790
1831

1918-20 byggdes Original-Odhners fabrik i området. Därefter har området successivt bebyggts med fler industribyggnader.

Hospitalsområdet, norra delen, 1923
Hospitalsområdet, södra delen, 1923

Bostadspaviljongerna (nödbostäderna) revs på 1960-talet och ersattes med industribyggnader.

Hospitalsområdet cirka 1960, norra delen. Bostadspaviljongerna och några hospitalsbyggnader finns kvar.
Hospitalsområdet cirka 1960, södra delen
Hospitalsområdet cirka 2015, norra delen. Bara hospitalskyrkogården finns kvar
Hospitalsområdet cirka 2015, södra delen
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.