Automobil AB Lindahl & Co

Automobil AB Lindahl & Co bildades 1931 genom ombildning av Göteborgsfilialen för Philipson Automobil AB. Firman hade agenturen för flera olika bilmärken. Grundare var Åke Lindahl som var chef för Philipsons filial.

Med en fin adress på Östra Hamngatan 19 företrädde de bland annat Rover, Renault och Packard. De var också återförsäljare för International lastbilar. Verkstaden låg på Burggrevegatan 13-15 i kvarteret LenaStampen. Firman öppnade också försäljningsfilialer i andra städer kring Göteborg, exempelvis i Borås där de också sålde Studebaker. Agenturen för Studebaker övertogs förmodligen från Bil AB Tham.

Var bland annat också återförsäljare för Hillman, Humber och Sunbeam i västra Sverige mellan 1957 och 1960.

Vad som senare hände med bolaget är oklart men det är möjligt (mycket osäkert och ordentlig information tycks omöjligt att hitta på nätet) att det blev Leyland-Triumph AB år 1967. Detta bolag ägdes av Leyland i Storbritannien och tog samma år över agenturen för Triumph från Uno Ranch. Rover var från 1967 också ett av Leylands varumärken och Lindahl & Co var dess återförsäljare. Leyland-Triumph AB blev kring 1970 British Leyland Sweden AB genom sammanlagning med BMC Sweden AB. Huvudkontoret placerades i Göteborg

Långt senare förvandlades British Leyland Sweden AB till Scanauto AB som gick i konkurs 2002. Ägare var då Louis Troberg. Namnet Scanauto var möjligen en följd av att det tidigare AB Scanauto i Malmö fusionerades med British Leyland Sweden AB eller att något av företagen köpte det andra. Verksamheten köptes då av Bilexa AB (Robert Emanuelsson). Snart uppstod dock ett nytt bolag med samma namn vilket år 2010 köptes av Hedin Bil AB.

Advertisements

Ett svar till “Automobil AB Lindahl & Co”

  1. Hej! Filialen i Borås sålde bl a två nya Packard Clipper 1946 till de kända företagen Allmänco och Libo. Under 1950- och 60-talen sålde Lindahls i Borås Studebaker, Borgward och Triumph. Ev något mer märke. M v h T.C.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.