Hallen

Del 8 av 23 i serien Gårdar i Lundby

Hallen var en gård i Lundby socken på Hisingen. Gården räknades i likhet med Pilegården inte riktigt till Lundby by. Men i praktiken ingick gården ändå i Lundby by och ingick i alla markskiften som berörde Lundby by. Gårdens huvudbyggnader låg I Lundby by men gårdens marker bestod till stor del av av Ramberget.

Tycks ha tillhört kyrkan fram till 1630 då det blev kronogård (dvs ägd av staten, kungahuset). Från 1647 under Holms säteri genom att R. Leuhusen köpte egendomen. Under period bostad för präster, i slutet av 1600-talet bodde E. Toander på gården och i början av 1800-talet var pastor B. Lundberg (dog 1809) ägare.

1882 avstyckades en del av Smedjegårdens och Hallens marker för uppförandet av en ny kyrka för Lundby socken.

Hallen 1907

Hallen 1907

Hallens mangårdsbyggnad 1939

Hallens mangårdsbyggnad 1939. Foto: Otto Thulin. Public Domain

Serienavigation<< StillestorpPilegården (Lundby) >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.