Bräckö/Dalängsgatan

Del 18 av 23 i serien Kåkstäder

Bräckö var ett område med fristående villor, en slags modernare kåkstad, som låg där ST1-raffinaderiet (tidigare Koppartrans) numera ligger och där uppfarten till Älvsborgsbron drar fram. De sista husen revs bara för några få år sen där de låg på sina tomter mellan trafikleden och raffinaderiet. Gatorna kan skymtas än idag i den småväxta skogen på området. På Google Maps syns fortfarande några hus och det går att hitta personer som enligt vissa sajter fortfarande är skrivna på Dalängsgatan, men några hus finns där inte längre.

1906

Tomterna på i området som främst låg på Lundby Klockaregårds men även på Skomakaregårdens och Båtsmanstorpets mark började styckas av i början av 1900-talet. Själva det som senare blev Dalängsgatan tycks ligga på mark som var Västra Pilegårdens. Om tomterna till en början såldes eller arrenderades ut är lite oklart, men nån stadsplan fanns knappast för området. De allra första husen byggdes dock på Rödjans och Skarviks marker väster om Rya skog ungefär där infarten till Skarvikshamnen ligger idag.

1921. Rya skog är det gråa området nere till höger.

När Koppartrans raffinaderi byggdes i slutet av 1940-talet och Skarvikshamnen därefter så togs omkring 80 fastigheter bort. Vid denna tid verkar det som om Klockargårdens mark köpts av Smedjegården ägare för på Wikipedia står att 80 villor i Skarvik och Smedjegården behövde flyttas. Husen tycks till viss del ha flyttats österut till det som blev Dalängsgatan. En del av bostadshus på Dalängsgatan kan kanske också funnits innan bygget av Koppartrans. Med rivningarna försvann ett ganska välplanerat bostadsområde med ganska hyggligt byggda villor och det förvandlades snabbt till ett udda och märkligt bostadsområde mitt bland industrierna. Sannolikt övertogs väl fastigheterna av Göteborg stad efter hand (om de nånsin hade friköpta tomter) eller så var det så att Göteborgs stad ägde Smedjegården som köpt upp Klockaregårdens mark såväl som Västra Pilegården.

När Älvsborgsbron byggdes försvann ytterligare hus, men det var på 1970-talet fortfarande ett levande bostadsområde och bostadshus alldeles nära Ivarsbergsmotet. Allteftersom revs dock husen och idag finns inga kvar. Några bilder har jag inte kunna hitta mer än ett par år gamla bilder från Google.

Serienavigation<< RambergskvarteretFärjenäs >>
Advertisements

2 Replies to “Bräckö/Dalängsgatan”

  1. Du verkar missat att nästan alla Skarviksvillorna flyttades till Kyrkbyn utom den lilla resten som stod kvar på Dalängsgatan. Jag hade en klasskamrat i slutet av 50-talet som bodde just där. Min far som bodde i Bräcke berättade att man drog villorna på stora trailers till Sälöfjordsgatan och däromkring. Måste ha varit då Koppartrans etablerades efter kriget. Jämför bilder på FB: https://www.facebook.com/search/top/?q=skarviksvillorna

    Annars var det en fin badplats vid Skarvik dit min mormor gick från Brämaregården på 30-talet och badade. En bra bit att gå.

    • Ja det har jag missat. Så tack för informationen. Jag visste inte heller att området kallades Skarvik. Det mesta av området låg ju inte på Skarviks mark. På Dalängsgatan fanns ju de flesta husen kvar i slutet på 1970-talet då jag arbetade i Skarvikshamnen. Det är inte lätt att hitta information.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.