Kvarteret Kaponjären (Kaponnieren)

Kvarteret Kaponnieren, Norra Allégatan-Lilla Pusterviksgatan-Pusterviksgatan-Pusterviksplatsen, i Pustervik fick sitt namn efter den gamla, 1865 års igenfyllda Kaponjärgraven, en bred vallgrav med en jordupphöjning i mitten och i denna en skyddad gång som förband Skansen Kronan med staden (Carolus Rex). Mitt i graven låg en kaponjär (armerat, bombsäkert blockhus), från vilken fiender kunde beskjutas.

Alla tomterna i kvarteret köptes av grosshandlare A. Evers vid en auktion 1858. Kaponnieren består av fyra enhetligt utformade trevånings stenhus i nyrenässansstil. Ritades av stadsarkitekt Hans Jacob Strömberg och byggdes1877-78 av byggmästare C. Uebel, ursprungligen för bostäder. De är uppförda i tre våningar med rusticerad bottenvåning, ljusa putsade fasader som är dekorerade med tandsnittsfriser, pilastrar, fönsteröverstycken, frontespis m m. De innehöll mest stora lägenheter med upp till 6 rum och kök men även små lägenheter förekom. Senare har husen förvandlats till kontorsbyggnader.

I början av 1900-talet bodde Beatrice Dickson i Norra Allégatan 8 och i huset på Norra Allégatan 7 bodde handelsskoledirektören och skriftexperten Filip Holmqvist. Idag ligger Filip Holmqvists revisionsbyrå i samma fastighet där Filip Holmqvist handelsinstitut också låg. Den ägs av en sonsons son till skriftexperten. På Pusterviksgatan 15 hade ABF:s studiehem hade lokaler från 1926.

1921

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.