Lindbergska huset

Uppfördes av Charles Gustav Lindberg, en av Göteborgs storredare på 1800-talet, som kontors- och bostadshus. Uppfördes 1861-65 och var ett av de första stenhusen som byggdes vid det nuvarande Järntorget. Arkitekt var August Krüger.

Senare blev byggnaden kontor för Wilson & Co, därefter för bland klassningssällskapet Lloyds. Har därför genom historien haft lite olika namn och kallades länge för det Wilsonska huset. Någon gång mellan 1890 och början av 1920-talet har husets mittparti byggts om

Järntorget mot nordväst. Huset till vänster är det s k Lindbergska huset som byggdes 1860-62 av Charles Gustaf Lindberg. Det är det hus som fortfarande ligger vid Järntorgets västra sida, mellan Första och Andra Långgatan. Familjen Lindberg bodde dessförinnan i trähuset som syns längst bort mitt i bilden. Bakom planket syns taket på Järnvågen sticka upp. Akvarell av Ludvig Messman (1890)
Wilsonska huset
Wilsonska huset. Träsnitt i J.A. Häthén: Illustreradt Göteborg. Vyer med text. Gbg 1889.
Järntorget mot Linnégatan
Järntorget mot Linnégatan. 1920-talet

I huset har också legat en lång rad butiker och restauranger. Idag ligger möbelaffären Svensson i Lammhult i husets bottenvåning mot Första Långgatan.

Sjögrens Järn hade också butik och kontor i byggnaden innan de flyttade till Järntorgsgatan år 1971. Fastigheten ägs dock idag av ett bolag som är sannolikt har någon koppling till Sjögrens Järn, nämligen Sivert Sjögrens Byggnads AB. De har sitt kontor på Andra Långgatan 8.

Den nuvarande järnhandeln på Första Långgatan 1 som heter Kindstrands Järn låg tidigare på Linnégatan mellan Andra Långgatan och Tredje Långgatan.

Advertisements

One Reply to “Lindbergska huset”

  1. Pingback: Charles Gustav Lindberg | Det gamla Göteborg

Kommentera