Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Lindbergska huset

Uppfördes av Charles Gustav Lindberg, en av Göteborgs storredare på 1800-talet, som kontors- och bostadshus. Ett av de första stenhusen som byggdes vid det nuvarande Järntorget. Senare blev byggnaden kontor för Wilson & Co, därefter för bland klassningssällskapet Lloyds. Har därför genom historien haft lite olika namn och kallades länge för det Wilsonska huset. Någon gång mellan 1890 och början av 1920-talet har husets mittparti byggts om

Järntorget mot nordväst. Huset till vänster är det s k Lindbergska huset som byggdes 1860-62 av Charles Gustaf Lindberg. Det är det hus som fortfarande ligger vid Järntorgets västra sida, mellan Första och Andra Långgatan. Familjen Lindberg bodde dessförinnan i trähuset som syns längst bort mitt i bilden. Bakom planket syns taket på Järnvågen sticka upp. Akvarell av Ludvig Messman (1890)

Wilsonska huset

Wilsonska huset. Träsnitt i J.A. Häthén: Illustreradt Göteborg. Vyer med text. Gbg 1889.

Järntorget mot Linnégatan

Järntorget mot Linnégatan. 1920-talet

I huset har också legat en lång rad butiker och restauranger. Sjögrens Järn hade också butik och kontor i byggnaden innan de flyttade till Järntorgsgatan år 1971. Den nuvarande järnhandeln på Första Långgatan 1 som heter Kindstrands Järn låg tidigare på Linnégatan mellan Andra Långgatan och Tredje Långgatan.

Advertisements

One Response to Lindbergska huset

  1. […] som finns kvar än idag mellan Första och Andra Långgatan benämndes också i många år Lindbergska huset och uppfördes […]

Kommentera