Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Maria Carowsky

Maria Carowsky, född Ross 1723, död 1793, var en svensk konstnär och kyrkomålare. Hon var dotter till åldermannen och målarmästaren Johan Ross d.ä. i Göteborg som var invandrare från Holstein. Från 1744 gift med konstnären Michael Carowsky och blev änka 1745 varvid hon övertog makens verkstad. Dottern Christina Elisabeth Carowsky (1745–1797) var porträttmålare.

Maria Carowsky fick stor betydelse som handledare för utbildningen av många konstnärsstudenter vid hennes ateljé. Hon arbetade vid Göteborgs domkyrka från 1750-talet till 1770-talet, och är känd som konstnären bakom predikstolen i Lerums kyrka (1752). År 1781 anges att ”målaränkan Carowski, som redan i åratal anlitats för målararbete i kyrkan (Tyska kyrkan i Göteborg), strukit öfwersta galleriet uppå Tornet på båda sidor 3 gånger…”

Text huvudsakligen från Wikipedia.

Advertisements

3 Responses to Maria Carowsky

  1. […] i Danzig, död 1745 i Göteborg, var en svensk kyrkomålare. Han var från 1744 gift med målaren Maria Ross och far till porträttmålaren Christina Elisabeth […]

  2. […] 1751, med Helena Sibuelen. I första äktenskapet föddes sonen Johan (Johannes) Ross och dottern Maria Ross, gift med Michael […]

  3. […] till Maria Carowsky och Michael Carowsky. Carowsky var välkänd som porträttmålare i Göteborg. Gift 1787 med […]

Kommentera