Kvarteret Telegrafen

Området för kvarteret Telegrafen som ligger mellan Kaserngränden-Kungsgatan-Kaserntorget var på 1700-talet en stor öppen plats, och kallades för Hästbacken (del av Kungsgatan) och Ekelundstorget (senare Kaserntorget).

På platsen lades grundstenen den 6 november 1793 till Borgerskapets kasern, uppfört av sten i två till tre våningar kring en gård för Stedingska regementet. När byggnaden stod klar beslöts istället att Kungliga Göta artilleriregemente istället skulle flytta in. Byggnaden stod helt klar den 1 oktober 1799 efter ritningar av Carl Wilhelm Carlberg och hade då kostat 171 350 riksdaler. Vid storbranden 1804, eldhärjades trähusen kring dåvarande Ekelundstorget (ungefär nuvarande Kaserntorget), som i sin tur spred elden till ”stadens kostsamma kasern”. Kasernen klarade sig dock hyggligt.

Efter att regementet den 1 oktober 1895 flyttat till de då nyuppförda Kvibergs kaserner, såldes fastighet och byggnad till Kongl. Telegrafverket, som då höll till på adressen Västra Hamngatan 15 sedan 1892 och blivit trångbodda.

Televerkets hus i fem våningar som upptar hela kvarteret uppfördes i jugendstil 1909-12 efter ritningar av arkitekt Hans Hedlund och invigdes den 13 maj 1913. Byggnadsfirman F O Peterson & Söner var huvudentreprenör.

Advertisements

3 Replies to “Kvarteret Telegrafen”

  1. Pingback: Televerkets hus | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Göteborgs tomtägare | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Kungshöjd | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.