Wilhelm Denninghoff

Wihelm Denninghoff, född 5 februari 1832 i Halver, Westfalen, död 7 februari 1905 i Göteborg, var en svensk grosshandlare.

Invandrade till Sverige och Göteborg 1854. Grundade firman Wilh. Denninghoff år 1873. Till en början hade firman sin lokaler på Östra Hamngatan 16 i Göteborg. Firman flyttade sin verksamhet till Östra Hamngatan 40 år 1882 där Wilhelm Denninghoffs låtit bygga ett stort och vackert hus. Detta hus, som kallades Denninghoffska huset, revs dock 1898. Därefter byggdes Arkaden på platsen. Hans firma hade en ledande ställning i järnmanufakturbranschen. Efter hans död övertog hustrun importgrossiströrelsen.

År 1888 köpte han Gunnebo slott utanför Mölndal och uppförde en större sommarbostad, Villa Denninghoff, på slottets ägor.

År 1917 ombildades grossistfirman till aktiebolag. Från 1931 fanns verksamheten på Spannmålsgatan 20-22. År 1928 öppnades ett avdelningskontor på Dannemoragatan 18 i Stockholm. Denninghoff representerade som generalagent flera tyska, brittiska och amerikanska företag.

Advertisements

2 svar till “Wilhelm Denninghoff”

  1. Pingback: Slottsviken (Villa Denninghoff) | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Denninghoffska huset | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.