Slottsviken (Villa Denninghoff)

Slottsviken (ursprungligen Villa Denninghoff) är en villa i Mölndals kommun, belägen vid Rådasjön mellan Mölndal och Pixbo på Gunnebo slotts forna ägor.

År 1888 förvärvade köpmannen Wilhelm Denninghoff det då omkring 100 år gamla Gunnebo slott. När hans dotter Hilda gifte sig med friherre Carl Sparre 1889 fick hon hela Gunnebo som hemgift, medan Denninghoff byggde villan vid Rådasjön som sommarresidens för sig och makan Jeanna. Villan ritades av Louis Enders och invigdes 1898.

Hilda Sparre ärvde egendomen efter moderns död 1922. 1929 tillträdde Maria och Victor Aurell (tidigare föreståndare för Wendelsbergs folkhögskola) som nya arrendatorer till Villa Denninghoff. Samma år startade Aurells pensionat och utvärdshus under namnet Slottsviken.

Sonen Ingvar Aurell förvärvade så småningom fastigheten och drev verksamheten vidare 1945–1949. 1951 köpets Slottsviken av SKF och efter omfattande renoveringar började byggnaden användas för representation 1955. Än idag används byggnaden för detta ändamål

Till Slottsviken hör även det knuttimrade Blockhuset, som mestadels används för utbildning.

Slottsviken
Slottsviken. Bild: Bengt Oberger. Licens: CC BY-SA 4.0

Text från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.