Nathan Jacob Gumpert

Nathan Jacob Gumpert föddes i Köpenhamn den 15 augusti 1805, anställdes 1830 som biträde i Gleerups bokhandel i Göteborg. I januari 1834 övertog Gumpert denna bokhandel. Han bibehöll det Gleerupska firmanamnet till 1843 då namnet ändrades till N.J. Gumperts Bok och Musikhandel. Utan att firmanamnet ändrades utvecklades vid sidan av bok- och musikhandeln även en pappershandel.

Förlagsverksamhet synes Gumpert ha startat omkring 1835. I oktober 1847 startade han tillsammans med Svante Cronsioe ett boktryckeri under firma N.J. Gumpert & Comp. Tryckeriet såldes 1843. Verksamheten återupptogs dock senare.

N.J. Gumpert avled den 12 november 1854 och hans änka Edla Gumpert övertog firman, som började kallas N.J. Gumperts Bok-, Musik- och Konsthandel.

Advertisements

One Reply to “Nathan Jacob Gumpert”

  1. Pingback: Gumperts bokhandel | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.