Hotell Garni – Skeppsbrohuset

På Skeppsbroplatsen 1 där numera det så kallade Skeppsbrohuset ligger uppfördes på 1830-talet ett badhus som kom att kallas Rotundan. Initiativtagare var kommerserådet Olof Wijk och byggnaden byggdes av Alexander Keiller. Den var cirkelrund till formen med järngallrade fönster och koppartak i kupolform. Badinrättningen drevs mellan 1830 och 1856 men i slutet gick affärerna dåligt och byggnaden utmättes.

Rotundan
Rotundan

Badhuset byggdes om till magasin och runt badhuset byggdes ett större kontorshus efter ritning av A.W. Edelsvärd. Det omfattande kontorsutrymmena i byggnaden upptogs främst av en mängd olika företag med koppling till sjöfarten, men Hotell Garni och Cafe du Commerce upptog också ansenliga delar av byggnaden. 1880 ombyggdes byggnaden och restaurangen blev större.

Hotell Garni, cirka 1900
Hotell Garni, cirka 1900.

1910 revs en stor del av den gamla rotundan och ett större affärshus byggdes också på denna plats. Några år senare revs resten av det gamla badhuset och restaurangen utvidgades.

Sjöfartshuset cirka 1920
Sjöfartshuset cirka 1920.

Sjöfartshuset/Hotell Garni revs i början av 1930-talet och istället uppförde det så kallade Skeppsbrohuset på en del av tomten.

Skeppsbrohuset, som har sju våningar, ritades av Vilhelm Mattson och uppfördes 1934–1935 (togs i bruk på hösten av byggnadsfirman F O Peterson & Söner för ett dotterbolag till Bröderna Kanold, Fastighets AB Skeppsbron.

Fönstren gjordes stora för att maximera ljusinsläppet och hörnet mot Stenpiren är rundat. Takvåningen var ursprungligen indragen och hade en terrass, vilken byggdes in på 1980-talet.

Huset innehöll i början såväl kontor, som bostadslägenheter. Hotell och restaurang Victors, senare Hotell Göteborg, var inrymt i byggnaden.

Vid uppförandet av Skeppsbrohuset planerades för en utbyggnad mot Lilla Badhusgatan, men kontorshuset i den delen av kvarteret kom att uppföras först år 1965. Det ritades av Lundin & Valentin arkitekter och uppfördes, liksom Skeppsbrohuset, åt Fastighets AB Skeppsbron.

Skeppsbrohuset
Skeppsbrohuset. Bild: Mattias Blomgren Licens: CC BY-SA 4.0

Svenska Stadshotell sålde 2015 hotellet till Nordic Choice Hotels, varvid byggnaden nu byggs om och utökas från 72 till närmare 200 rum.

Advertisements

2 svar till “Hotell Garni – Skeppsbrohuset”

  1. Pingback: Firma Tycho Roberg | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Bröderna Kanold | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.