Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Segerlindska teatern

Segerlindska teatern, även Nya teatern eller Stora teatern och senare Mindre teatern (Teatern vid Södra Hamngatan), var en teater i Göteborg, verksam 1816-1860 och 1865-1892.

Segerlindska teatern

Teatern vid Södra Hamngatan på ritning från omkring 1814.

Teatern låg mittemot Hotell Göta källare vid Södra Hamngatan 61. Bygget påbörjades 1814 och teatern invigdes 12 augusti 1816. Huvudansvarig för byggandet av teatern var traktören Laurentius Segerlind efter stadsarkitekt Jonas Hagbergs ritningar. Teatern ansågs vara starkt influerad av Gustav III:s opera i Stockholm. Teatern hade plats för 1 269 åskådare vilket gjord sen till Sveriges nästa störst teater. Ekonomiskt sett var teatern inte någon succé och den 14 mars 1820 överlämnade Segerlind teatern med inventarier till finansiärerna. På affären förlorade Segerlind 60 000 riksdaler banco.

Teatern hade egentligen inget riktigt namn, men på 1820-talet kallades den Stora teatern fram till att ”Nya Theatern” (Stora Teatern) stod färdig 1859 och efter en ombyggnad 1860 för Mindre teatern. För övrigt gick den omväxlande under namnen Segerlindska teatern eller Teatern vid Södra Hamngatan.

Johan Anton Lindqvist var teaterns första ledare, med en trupp på 24 personer, som i sin premiär bjöd på ”Slottet Montenero, en Operett i 3 akter, Musiken af D’Alleyrac”.  Salongen bestod vid denna tidpunkt av en amfiteater, tre logerader, parkett och parterr. 1859 hade teatern tjänat ut och man byggde istället Stora Teatern i Kungsparken.

Under en mellanperiod 1861-1864 nyttjades den till konsertändamål ombyggda teatern även som sammanträdeslokaler för Stadsfullmäktige. Vid ombyggnaden 1860 anordnades scenen till magasin och salongen till konsertsalong. Göteborgs stadsfullmäktige höll här ett par av sina första sammanträden 1863, då de bildades.

År 1864 återupprättades den som teater och återinvigdes den 12 november 1865 som Mindre Teatern. Dock i förminskad form, med endast amfiteater och två logerader samt plats för totalt 500 personer.

Den siste teaterledaren var August Lindberg som 20 december 1892, i den sista föreställningen, spelade ”Messalina”. Teatern ägdes vid denna tid av August Ringnér.

Den 21 december 1892, vid 3-tiden på natten, eldhärjades scenen och salongen i teatern svårt och den upphörde därmed.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Advertisements

Kommentera