Uno Ranch

Uno Ranch föddes den 5 december 1907 i Göteborg och dog 1999. Han var en svensk affärsman och flygare. Han var son till kaffefabrikören Wilhelm Ranch. Från 1954 till död bodde han i Villa Beyer i Lorensbergs villastad.

Efter att Ranch avslutat Carlstedts realskola 1922 sökte han in vid Tekniska Privatskolan som var en tvåårig vidareutbildning som behövdes för att kunna studera vid Chalmers tekniska högskola. Men efter ett år fick han nog och lämnade skolan.

Han ordnade en praktikplats vid Örebro Flygkompani som var baserat vid Tingstadsvass. Här fick han vara med och hålla flygplanen i flygbart skick genom att byta olja och genomföra enklare reparationer. Efter ett kortare jobb på en import och exportfirma 1924 fick han sin pappas tillstånd att åka till Tyskland för att förkovra sig i tyska och studera flyg och motorteknik vid Weimarer Flugzeugbau. När han återkom till Göteborg 1926 var det dags att mönstra och med de kunskaper han nu hade från Tyskland placerades han som hjälpmekaniker vid F 3.

Ranch startade på sin myndighetsdag 1928 företaget Motorfirma Uno Ranch. Firman växte sant kraftigt då han lyckades förvärva generalagenturen för Zenith motorcyklar. Han blev även representant för bilmärket Bugatti.

Han var också tävlingsförare för Bugatti på 1930-talet och specialiserade sig på hastighetstävlingar i backe. Han slog under 1930-talet ett flertal svenska rekord. 1945 fick han generalagenturen för Triumph motorcyklar. Med start på 1950-talet blev han också generalagent för Triumphs bilar. 1967 överlät han agenturen till tillverkaren.

Uno Ranch
Uno Ranch

I flygsammanhang var han generalagent för det brittiska vätskestartsystemet för jetmotorer BTH.

Total hann Uno Ranch i sitt liv att avverka mer än 10 300 flygtimmar och var godkänd pilot för mer än 50 olika flygplanstyper. Han blev också Sveriges äldste flygare. Ännu vid 83 års ålder var han aktiv flygare och ägare till två privatplan, en Saab 91A Safir och en 2-motorig airliner av typ de Havilland D.H. 104 Dove med plats för 11 passagerare.

Advertisements

Ett svar till “Uno Ranch”

  1. Pingback: Villa Beyer | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.