Stora Holm

Del 8 av 9 i serien Gods och gårdar i Bohuslän

Stora Holms säteri som ligger i Tuve på Hisingen i Göteborg byggdes på 1670-talet till gamla krigsherrar som fick gården som bostad av kungen. 1928 köptes gården av Oscar Nyblom och den ägs fortfarande av familjen Nyblom. Under Oscar Nybloms tid bedrevs jordbruk med 90 kor, hästar och stora jordbruksarealer. Genom åren har sedan mark sålts av, på 1950-talet den nuvarande ägarens far djurhållningen och ägnade sig enbart åt sädesodling. Familjen Nyblom driver idag en rad företag som har sin adress på ellr i närheten av gården. På gården finns fyra bostadshus från 1600- och 1700-talet.

Bland tidigare ägare till gården märks Gustaf Adolf Macklier. Han var på den tiden Göteborgs kommendant.Senare ägdes gården av Ludvig von Saltza (1685-1783), chef över Göteborgs garnison.  Ytterligare en känd person ägde Stora Holm på 1770-talet, Magnus Lagerström (1691-1759) i Ostindiska kompaniet.

Serienavigation<< ClarebergTorreby >>
Advertisements

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.