Anders Cederflycht

Född 1670 som son till handelsmannen i Lidköping och Göteborg Nils Andersson (och kanske var modern dotter till Jürgen Henriksson).Anders Nilsson fick burskap som handelsman i Göteborg 9.11.1696. Den förmögenhet han förvärvade som framgångsrik köpman ökade han på genom giftermål med Anna Hansdotter, dotter till den rike handelsmannen Hans Andersson i Västervik.  1730–31 köpte Anders Nilsson Cederflycht Aspenäs med underlydande gårdar, bland annat Angered och Björboholm, av Catharina Christina Lillies arvingar.

Dessutom ägnade han sig åt kaperi och gjorde ansenliga försträckningar till fältmagasinen i Göteborg och Strömstad. För dessa insatser adlades Anders Nilsson med namnet Cederflycht 1719-08-04. Han omnämns som ”en betydande köpman men en obetydlig medborgare”.

1720 köpte han ett stenhus på Södra Hamngatan 29 och 1728 köpte han Bäckebols gård för 450 daler och en silverbägare.

Någon gång omkring 1735 blev det informell skilsmässa mellan Anders Cederflycht och hans hustru Anna Hansdotter. Den kom överens om att de inte skulle ta del av varandra egendom och inte ärva varandra. Så blev det dock inte. Anders Cederflycht kom med tiden att i stort sett aldrig bo i huset i Göteborg utan mest på sin lantegendomar.

Anders Cederflycht dog 1747, som en mycket rik man (147 866 daler). Hel arvet gick odelat till hans fru trots att överenskommit åt annat. Detta då sonen Hans Cederflycht dött strax innan fadern. Kvarlåtenskapen användes bl.a till omfattande donationer, bl.a. har han bekostat predikstolen i Lerums kyrka. Huset på Södra Hamngatan sålde på auktion till Abraham Grill.

Hans fru löste konfliktenmed att hon lovat att inte ärva sin man genom att donera bort så mycket som möjligt av mannens kvarlåtenskap men inte till saker i GÖteborgsområdet utan bland annat till en ny stenkyrka i Hallingsberg, till klockstapel och underhåll av den Cederflychtska graven i Västrums kyrka och till det Cederflychtska fattighuset i Västervik. Men allt hann hon inte donera bort. Bouppteckningen efter hennes död 1752 omfattade 147 sidor och behållningen uppgick till den enorma summan 400 000 d smt.

Advertisements

4 svar till “Anders Cederflycht”

  1. Pingback: Cederflycht | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Västgöten | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Bäckebols gård | Det gamla Göteborg

  4. Pingback: Kvarteret Frimuraren | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.