Bäckebols gård

Del 5 av 8 i serien Gods och gårdar i Bohuslän

På 1710- talet skapade Anders Nilsson sig en stor förmögenhet genom att köpa upp och sälja gårdar i socknar runt Göteborg. Bl.a. ägde han säterierna Aspenäs, Angered och Björboholm men även ett stenhus på Södra Hamngatan 29. Dessutom ägnade han sig åt kaperi och gjorde ansenliga försträckningar till fältmagasinen i Göteborg och Strömstad. För dessa insatser adlades Anders Nilsson med namnet Cederflycht 1719-08-04. 1728 köpte han Bäckebols gård för 450 daler och en silverbägare. Han omnämns som ”en betydande köpman men en obetydlig medborgare”. Anders Cederflycht dog 1747, som en mycket rik man (147 866 daler). Kvarlåtenskapen användes till omfattande donationer, bl.a. har han bekostat predikstolen i Lerums kyrka.

Johan Oliveholm som var vågmästare i Göteborg köpte Bäckebol år 1759. Under hans ägotid genomfördes storskifte i Bäckebols by. 1764 uppförde han en huvudbyggnad av sten och 1774 köpte han delar av Skälltorp Östergård där en privat begravningsplats senare anlades. 1800 köptes gården av en annan ägare.

1836 köptes Bäckebols gård med två trädgårdar och torpet Knipan för 3 000 daler av Niclas Ludvig Friedländer (1796-1857) på offentlig auktion. Niclas Ludvig Friedländer bodde till en början inne i Göteborg och flyttade med sin familj till gården först i november 1850. Niclas Ludwig Friedländer avled på gården den 6 december 1857. Han ligger begravd på den lilla kyrkogården som tillhör Bäckebols gård, den Friedländerska kyrkogården. På kyrkogården ligger 35 personer begravda och där finns 15 gravstenar. Bäckebols gård är än idag privatägd och ägs av Carina Roth Schramm, VD för Patrix IP Services AB.

Bäckebol

Stenhuset på gården är idag byggnadsminne, det är också den Friedländerska kyrkogården. Det är två av mycket få privatägda egendomar som är kulturminnesmärkta i Göteborg.

Serienavigation<< HökällaEllesbo >>
Advertisements

Ett svar till “Bäckebols gård”

  1. Pingback: Släkten Friedländer | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.