Långedrags varv

Kallas oftast Hjalmar Johanssons varv i Långedrag då varvet är helt förknippat med båtbyggaren Hjalmar Johansson som föddes i Kungsviken i en släkt av båtbyggare och fadern kallades Anton i Skogen. Redan som ung började Hjalmar Johansson bygga båtar hemma i Kungsviken. Det första han byggde var en eka som såldes till en köpare i Lysekil.

1915—16 arbetade Hjalmar på olika båtvarv i Göteborg. 1921 fick han idén att bygga en koster som han visade upp i en segeltävling Uddevalla. I slutet av 1920-talet byggde han de första drakbåtar som byggdes i Sverige till GKSS i Göteborg vilket ledde till att han 1929 köpte varvet i Långedrag från Daniel Sjöberg som drivit det i liten skala.

De första drakbåtarna i GKSS-hamnen

De första drakbåtarna i GKSS-hamnen

Efter 1929 följde många, många år av båtbygge. Hjalmar Johansson ritade mängder av båtar av olika slag och modeller. Åtskilliga av dem byggde han också. Vi kan bara nämna några: lotsbåten ”Vinga”, livräddningsbåten Galtabäck”, livräddningskryssaren ”Huvudskär”. Andra båtar som ”Ulla Rinman” och ”Dan-Broström” har också konstruerats av Hjalmar Johansson. Huvuddelen av verksamheten var ändock underhåll och reparationer. 1947 köpte han Tånguddens varv.

Hjalmar Johansson

Hjalmar Johansson 1964

Varvet i Långedrag sålde han till Volvo 1978, men varvet i Tångudden drev han fortfarande vid 90 års ålder men då inte med nån tillvrkning utan med hamn, vinterförvaring och båtservice som verksamhet:

De 90 åren till trots är Hjalmar Johansson verksam även idag. Det dagliga arbetet är förlagt till den egna småbåtshamnen och båtuppläggningen vid Tångudden mellan Långedrag och Nya Varvet i Göteborg. Där borgar för övrigt Hjalmars egen uppfinning för båtupptagning för att båtarna på bästa och varsammaste sätt kommer upp ur och ner i vattnet.
Många timmar tillbringar han i snickarverkstaden i källaren i huset i Långedrag. Där framställs ännu produkter av gediget hantverk, om än i mindre format än förr, i form av kakfat och ljusstakar.

Hjalmar Johansson dog 1987.

Idag finns Nimbus Boats Sweden AB på platsen där Hjalmar Johanssons varv i Långedrag låg och med adressen Pejlingsgatan 13. Detta är ett par år gammalt företag som inte är identiskt med det företag som utvecklade och gjorde Nimbusbåtarna kända men tycks ha övertagit delar av dess verksamhet och deras varumärken. Det företaget har gått i konkurs och ägdes tidigare av riskkapitalbolaget Altor. Ägare av Nimbus Boats Sweden AB är R12 Kapital Fund AB, ett företag med 2 300 anställda som ägs av familjen Robert af Jochnik.

Tånguddens varv är sannolikt det företag som idag heter Tånguddens Båtuppläggningsplats AB och som drivs av en Eva Johansson.

Ett svar på ”Långedrags varv”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.