Advertisements

Upptäck historien - Familjerna, företagen och handelshusen

Adolf Bratt

Adolf Bratt

Adolf Bratt. Porträtt av Bernhard Österman 1935

Bengt Adolf Wilhelm Bratt, född 10 juni 1849 i Brosäter, Bro socken, Värmland, död 18 december 1934 i Göteborg, var en svensk grosshandlare, redare och generalkonsul.

Han var son till kapten Carl Mauritz Bratt och Sophia Magdalena Lilliehöök af Gälared och Kolbäck. Sedan 1881 var han gift med Gertrud Kjellberg, dotter till grosshandlaren Carl Kjellberg och Ingeborg Arnoldson. Han var far till Arnold Bratt och kammarherre Gustaf Adolf Bratt.

Han bedrev studier vid lyceum i Uppsala 1863, Tekniska skolan i Borås 1864 och Göteborgs handelsinstitut 1868. Under nio års tid praktiserade han på kontor och grundade slutligen egen handelsfirma, Adolf Bratt & Co, som bedrev importaffärer och rederirörelse.

År 1901 blev han turkisk konsul i Göteborg och 1915 generalkonsul. Han innehade ett flertal offentliga och privata uppdrag, han var exempelvis ordförande i styrelsen och VD för Ångfartygs AB Adolf, Nordsjön och Östersjön.

Han ägde Gullringsbo i Lerum, Västergötland, där han under flera decennier bedrev stuterimässig hästuppfödning.

Texten tagen från Wikipedia

Advertisements

3 Responses to Adolf Bratt

  1. […] oktober 1888 i Göteborg, död 8 januari 1930 i Göteborg, var en svensk köpman. Han var son till Adolf Bratt och Gertrud Kjellberg. Från 1914 var han gift med Carin Trapp, dotter till skeppsmäklaren Rudolf […]

  2. […] till Georg Wilhelm Sternhagen och Anna Maria Johanna, född Bratt och faster till Adolf Bratt. Han gifte sig den 29 augusti 1874 i Göteborg med Hildegard, född Kjellberg 9 september 1854 († […]

  3. […] Gertrud Elisabeth Kjellberg (1861-1935), gift med redaren Adolf Bratt. […]

Kommentera