Peter P. Ekman

Peter P. EkmanPeter Petersson Ekman, född 1740 i Göteborg (döpt 8 april), död 2 juli 1807 på Kilanda säteri i Ale kommun, var en svensk affärsman. som tillhörde Göteborgssläkten Ekman. Han benämns ofta Peter III Ekman för att skilja honom från hans far Peter II Ekman och farfar Peter I Ekman. Själv skrev han sitt namn som Peter P. Ekman.

Peter Petersson Ekman var ende sonen till grosshandlaren Peter II Ekman (1704–1784) och Johanna von Minden (1718-1752). Han gifte sig 25 oktober 1767 med Hedvig Boëthius (1739–1811), dotter till stadsfysicus Jacob Boëthius och Anna Margareta Lundelia.

Peter P. Ekman fortsatte bland annat sin fars handelsverksamhet och efter att ha fått handelsutbildning på en firma i Holland började han arbeta åt Christian Arfvidson i Göteborg:

Hemkommen var han i två år anställd hos den på flera områden verksamme storköpmannen, kommerserådet Christian Arfwidsson (jfr E. 2) och ansågs därpå färdig att inträda i sin faders firma. Vid 28 års ålder blev E. även medlem av Handelssocieteten. Han utvidgade faderns rörelse betydligt, så att den kom att omfatta flera nya verksamhetsgrenar, bl. a. tvål- och såpsjuderi. I Göteborg florerade under 1700-talets senare del jämte den ostindiska handeln även bl. a. handeln med sill. En särskilt gynnsam sillfiskeperiod hade börjat 1747 och t. ex. Chr. Arfwidsson var en dominerande intressent i sillfisket. Även E. drev emellertid flera sillsalterier och trankokerier vid Göteborg och i bohuslänska skärgården. I bouppteckningen 1807 anges sålunda bl. a. sillsalteriet och trankokeriet Ängholmen i Västra Hisings härad, V sillsalteriet och trankokeriet Konungsholmen i Mollösund, Orust, samt V10 i trankokeriet Hällevikstrand på Orust. Betydande kvantiteter sill och tran exporterades av E. huvudsakligen till östersjöhamnar. Efter tidens förhållanden blev han en rik man. Han ägde i Göteborg ett hus, som dock brann i den stora eldsvådan 1804, varefter tomten såldes. Vidare ägde E. 1/3 av landeriet Kviberg, beläget å stadens ägor, Utby i Partilie sn (Älvsb.) och inköpte 23 mars 1798 för 24 750 rdr riksgälds (k. resolution att besitta denna frälseegendom 20 föregående febr. s. å.) det säteri Kilanda, som blev en av släkten Ekmans stamgårdar och ännu befinner sig i dess ägo.

Peter P Ekman och Hedvig Boëthius hade fyra barn som uppnådde vuxen ålder: Johan Jacob Ekman (1771–1814), Gustaf Henric Ekman (1774–1847), Anna Margaretha  Ekman (1779–1821) gift med grosshandlaren Nils Fredrik Wahlberg i Göteborg, och Hedvig Elisabeth Ekman (1780–1862) gift med kanalbyggaren och riksståthållaren i Norge Baltzar von Platen (1766–1829).

Advertisements

4 Replies to “Peter P. Ekman”

  1. Pingback: Gustaf Henric Ekman | Det gamla Göteborg

  2. Pingback: Johan Jacob Ekman | Det gamla Göteborg

  3. Pingback: Familjen Ekman - Ekman & Co | De 15 familjerna

  4. Pingback: Peter (II) Ekman | Det gamla Göteborg

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.