Reuters rederier

Gustaf E Reuter (1868-1922) grundade och ägde en lång rad rederier. Han var gift med Sigrid Strömmers. Sönerna Gösta Reuter (1907-1993) och Hakon A Reuter om också att bedriva rederiverksamhet som vuxna. Det handlar om företag som Gustaf E Reuters Kolimport AB, från 1919 AB Bergelin & Reuter som ägdes tillsammans med Hugo Bergelin och var inriktat på fiske med ångtrålare, från 1927 återigen Gustaf E Reuters Kolimport AB och från 1945 Reuters Kolimport AB, Reuters Handels AB, Ångfartygs AB Harold (bildat 1894, ägdes först av KOF Dalman och senare av Reuter), Ångfartygs AB Margit, Rederi AB Heresa (ägt av Gustaf E Reuter tillsammans med Rudolf Hedberg och Sven Salén).

Från 1937 var Olaus Olssons Kolimport ägare av Gustaf E Reuters Kolimport AB. Kooperativa Förbundet (KF) ägde för sin del 50% av Olaus Olssons Kolimport.

ReutersEfter Gustaf E Reuters död delades koncernen i två delar, en del i Stockholm som ägdes av Gösta Reuter som inkluderade AB Bensintransport som innan 1935 förmodligen hette Rederi AB Tergus samt Rederi AB Turego (grundat 1939 som AB Juni, bytt namn 1943) och en del i Göteborg med bolagen Trawl AB Meera (ångtrålsbolag bildat 1926), Rederi AB Atlantides och Rederi AB Reut som ägdes av Hakon A Reuter.

AB Bensintransport var inriktat på mindre tanktonnage och bunkeroljeverksamhet. Bolaget var verksamt till 1972.

Gösta Reuter var i sitt första äktenskap gift med skådespelaren Sickan Carlsson (1915-2011) och i sitt andra med Märtha Larsson (1915–1983). Han hade fem barn, två i första äktenskapet och tre i andra.

Rederi AB Atlantides togs 1941 över av Oberkommando der Marine (OKM) via bolaget Montan-Union Gmbh. Vid denna tid ägde bolaget två tankers, MS Atlantides och MS Solvik. Bolagets företrädare och bulvanägare i Sverige blev Hakon A Reuter. 1946 tog Flyktkapitalbyrån över företaget med Byle och H A Reuter till administratörer för rederiets fartyg MS Atlantides. 1947 köptes fartyget först av ett partrederi med G Dalman, O Dalman, O Kihlström, G Lagerlöw och J Ramborg som ägare varefter det övertogs av Rederi AB Jan

Hakon A Reuters andra rederi var Rederi AB Reut som sannolikt grundades 1928 och fick sitt första fartyg samma år, tankern MT Gustaf E Reuter. Reut bedrev även trafik i Bortre Asien. Efter andra världskriget flyttade Reut sitt huvudkontor från Göteborg till Kungsbacka. Rederi AB Reut tycks ha upphört med sin verksamhet år 1969. Förutom att Reuter agerade bulvan för tyska marinen chartrades en del Reuters fartyg av tyska marinen under andra världskriget.

En tredje son till Gustaf E Reuter var Terje Hakon Reuter som enligt osäkra uppgifter ska ha varit bosatt på Mallorca och en riktig extrem festprisse.

Gustaf E Reuters dotter Margit Reuter (1909-?) var gift med polismästare Gillis Kleberg (1899-1970) och mor till John G. Kleberg (1930-2009), gift med Margareta Wallenius och i många år den ledande personen i Wallenius-rederierna.

Terje (Gustaf) Reuter (1924-2005) var för sin del sonson till Gustaf E Reuter, gift med skådespelaren Bojan Westin och far till skådespelaren Suzanne Reuter.  Vem som var Terje Gustaf Reuters far har jag inte kunna utröna, men nån av sönerna till Gustaf E Reuter var det.

MT Sigrid Reuter

MT Sigrid Reuter, byggd 1926

9 svar på ”Reuters rederier”

 1. Gällande antalet barn mellan Gösta R. & Sickan så har de bara ett barn tillsammans!

  Det står 2 barn som är fel!

  Vän som känt Sickan sedan 1992 till Sickans bortgång.

  Mvh

  Jonas S.

  1. Tack för informationen, men den är nog inte korrekt. Vem är vem från 1962 uppger att de hade två barn. Ingegerd född 1940 och Elisabeth född 1941. Ingen av dem kan vara född i andra äktenskapet som ingicks 1946. Gösta Reuter och Sickan Carlsson skilde sig 1943 enligt samma källa.

   http://runeberg.org/vemarvem/sthlm62/1108.html

 2. Hade nöjet umgås med familjen Reuter åren 1972 – 1977 under den tid de drev sitt lilla trevliga hotell ”El Montelin” i Puerto de Pollensa på Mallorca.
  Kan inte riktigt se Terje Reuter som någon direkt festprisse utan en rätt intensivt arbetande hotellägare med sin härliga hustru Boja Westin samt 3 barn bl.a. Susanne Reuter. Om jag inte minns helt fel var Terje initiativtagare och drev igenom den numer förhärskande logistiken med containers.
  Hade så även under tiden på Mallorca nöjet lära känna Gustaf Reuter.

  1. Intressant. Susanne Reuter har ju precis briljerat i den omtyckta TV-serien ”Vår tid är nu”

  2. Jag lärde känna familjen Reuter när dom bodde på Gyllenkrooksgatan 15 i Göteborg. Terje o Bojan har 4 barn, Tony, Sussan,Bertil o Maddelen. Familjen flyttade vidare till Tostared om jag inte minns fel.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.