Adlerbertska stiftelserna

De Adlerbertska stiftelserna är 9 stycken till antalet. Två är mindre och knutna till Chalmers respektive Göteborgs Universitet och en har som ändamål att ge sin avkastning till en av de 6 ännu ej nämnda stiftelserna. Stödstiftelsen och de sex andra stiftelserna förvaltas av SEB och de har ett förvaltat kapital på 1,9 miljarder SEK. De sex allmännyttiga och mer offentliga stiftelserna är:

Störst är Adlerbertska Stipendiestiftelsen som förvaltar ett kapital som för närvarande har ett värde på cirka 790 miljoner SEK. I styrelsen för denna sitter Göran Bengtsson som ordförande, Lars Åhrman som vice ordförande, Bengt-Ove Boström, Anders Carlsson och Axel Adler som är verkställande direktör. De två förstnämnda är ordförande och vice ordförande i samtliga sex mer offentliga stiftelser, men de andra tre kan vara lite olika i de olika stiftelserna. I styrelsen för Adlerbertska Hospitiestiftelsen är det Mats Viberg, Helena Lindholm Schulz och Axel Adler (också här VD) som kompletterar styrelsen, i Adlerbertska Studentbostadsstiftelsen har Axel Adler ersatts av Eva Rinnan Berg och i Adlerbertska Premiestiftelsen är Erik Adlerbert VD och Viberg har ersatts av Mikael O Karlsson medan Susan Ernest är VD i Adlerbertska Elevbostadsstiftelsen och istället för Viberg eller Karlsson hittar vi Torbjörn Claesson i styrelsen. Slutligen har vi styrelsen i Alderbertska Fastighetsstiftelsen i vilken, förutom Bengtsson och Århman, vi hittar Beata Agrell, Martin Fritz och Erikka Adler som VD.

Samtliga personer som innehar VD-poster är släktingar till donatorn.

Donatorn var Axel Adler (1878-1966) och pengarna kommer ursprungligen från mjölkförsäljning och mjölkdistribution. Företaget han byggde upp till dominerande företag i Göteborgstrakten hade namnet Arla. Idag är det namnet på Jordbrukskooperationens företag som en gång i tiden köpte Adlers skapelse:

Axel Ivar Bonde Adler, senare Adlerbert, föddes 1878 och dog 1966. Axel var äldst av fem syskon.

Han studerade vid Göteborgs privata gymnasium och anställdes 1893 som kontorist i föräldrarnas mejeriföretag. Det växte snabbt och kom att omfatta många mejerier och mjölkbutiker. Axel Adler blev direktör för firman när han var 24 år, men lämnade posten och reste runt i Europa. Han återvände till Sverige och tog agronomexamen vid Alnarps lantbruksinstitut. Där träffade han sin blivande hustru Rut. De bosatte sig 1909 på gården Ekered i Dvärred, Lindome. Paret utvecklade gården till ett idécentrum och informell folkhögskola.

1910 blev Axel Adler åter direktör för familjeföretaget. Han köpte ut sina syskon och utvidgade verksamheten, köpte fler mejerier, mjölkbutiker och ett ångbageri. Hela verksamheten samlades under bolagsnamnet Arla, som fick monopol på mjölkdistributionen i Göteborgsområdet.
Adler valde att studera vidare på Göteborgs handelshögskola och diplomerades1929. Han blev med tiden även handelshögskolas hedersdoktor.

1935 sålde Adler sitt bolag till Lantbrukarnas Mjölkcentral och intäkterna investerades bland annat i Rederi AB Transatlantic och i Göteborgs Handelsbank. Axel Adler beundrade den socialdemokratiske finansministern och ideologen Ernst Wigforss. Det var dennes idéer som inspirerade Adler att donera pengar och aktier, som ledde till bildandet av de sex stiftelserna. Namnet Adlerbert hade tidigare förekommit i släkten och Axel Adler bytte efternamn sent i livet.

Axel Adlerbert ägde en kort tid i början av 1900-talet också gården Sämsholm som han övertog efter fadern Jöns Adler Andersson genom att köpa ut syskonen.

I motsats till många stiftelser av familjekaraktär så fungerar inte de Adlerbertska stiftelserna som maktbas för en familj och deras finansintressen. Däremot är stiftelserna viktiga finansiärer av forskning och studenter vid Göteborg Universitet och Chalmers Tekniska Högskola.

Ett svar på ”Adlerbertska stiftelserna”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.