Herman Turitz

Herman Gustaf Turitz, H.G. Turitz, född 25 maj 1884 i Sköns socken, Medelpad, var en svensk grosshandlare. Bedrev affärsstudier i bland annat USA där han också gjorde praktik.

År 1909 startade han en detaljhandel i Göteborg, American Bazar. Året senare ombildades det till ett aktiebolag. 1913 uppköptes aktierna i konkurrenten Grand Bazar av Turitz och några andra intressenter. AB Turitz & Co bildades och blev så småningom moderbolag för flera varuhusföretag, exempelvis, EPA, Grand och klädkedjan Turman. Mot slutet av 1920-talet spelade AB Turitz & Co en väsentlig roll när enhetsprisaffärernas introduktion introducerades i Sverige i form av EPA. Då stod Turitz i förbindelse med tyska Rudolph Karstadt AG.

År 1941 övertog Turitz istället Ferd. Lundquist & Co, vilken moderniserades under hans ledning.

Turitz sysslade inte bara med affärer. 1929-38 var han föreståndare i Mosaiska församlingen i Göteborg och hjälpte judiska flyktingar undan nazisternas pogromer.

Han var son till Kalman Turitz och Tobina Guttman, och från 1925 gift med Tora Pettersson. Han hade två söner, Ian Brändström  f. Turitz(1926-2008) och Claes Turitz (1928-2005). Claes Turitz var bland annat styrelseledamot i AB Nordiska Kompaniet, H.G. Turitz Stiftelse och AB Ferd. Lundquist & Co.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.