Talet om Göteborg som kokaincentral ren bluff

De båda svenska kokainsmugglarna Landorff och Lundberg ha i dagarna rannsakats i London för sina försök att sälja det farliga giftet i den engelska huvudstaden. De ha därvid uppgivit sig ha lager här i Göteborg. Meningen vore, att Lundberg skulle resa hit och härifrån via Hull föra det till London. Det gäller icke mindre än tre och ett halvt kilo av den begärliga varan.

Förekomsten av en så stor mängd kokain i Göteborg måste naturligtvis väcka en del farhågor, allra helst som det är bekant att det även här finns en del folk som äro synnerligen angelägna om att skaffa sig något av detta njutningsmedel. Emellertid är det tydligen icke så farligt, som man möjligen kunde ha anledning tro. Göteborgs Aftonblad har vid samtal med en del initierade erfarit, att möjligheten att sälja eller förvara kokain i Göteborg är så gott som otänkbart.

Detektivchefen Theorin är närmast böjd att anse Landorfs och Lundbergs uppgifter om Göteborg som lagringsställe som ren bluff. Åtminstone är det synnerligen otroligt, att de ha något lager förvarat härstädes. I alla händelser förekommer absolut ingen olaglig försäljning av kokain i Göteborg. Däremot är det naturligtvis inte uteslutet, att folk fört något av varan med sig på genomresa från ett ställe till ett annat. Polisen kan inte visitera västfickorna på varenda människa, som händelsevis behagar passera våra stationer eller hamnen.

Överkontrollör Person i Tullbevakningen meddelade på förfrågan, att någon smuggling av kokain från fartyg icke förekommer. Åtminstone icke så att myndigheterna ha kunnat spåra den. Naturligtvis är det icke uteslutet, att något liknande kan förekomma men i så fall är det frågan om så små partier att de knappast äro värda ett omnämnande. (Ur: Göteborgs Aftonblad 17 september 1923). Texten hämtad från Göteborgs historia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.