Kvarteret Oktanten

Kvarteret Oktanten, Kaptensgatan-Oscarsgatan, idag Skeppsgossegatan-Kommendörsgatan-Karl Johansgatan, i Majornas andra rote bestod ursprungligen av tre tomter. 1881–82 byggdes landshövdingehus på dessa tre tomter. Mellanhuset brandskadades och revs i mitten av 1980-talet. I det huset startades så vitt jag vet Mothers Freak MC. Det östra huset är ombyggt till möbelaffär medan det västra, Karl Johansgatan 17/Kaptensgatan 8, är mycket välbevarat.

Karl Johansgatan 13 år 1938. Bild: Nils Wimarson. Public domain

Karl Johansgatan 17.

De två hörnhusen uppfördes av timmermannen Johannes Andersson för vedhandlarfirman C A Lundahl & Co. I bevarandeprogrammet för Göteborg skriver de:

Exteriören utfördes i den enkla stil som är typisk för de första landshövdingehusen. Bottenvåningen som på nybyggnadsritningen kallas källarvåning har en tegelfasad utan dekor. De två övre våningarna är klädda med en specialtillverkad pärlad panel och har en sparsam utsmyckning. Fönsteromfattningarna som är profilerade har triangelformade överstycken i andra våningen och överstycken med rak tandsnittslist i den tredje våningen. Taken är flacka sadeltak täckta med plåt. Fönstren är i huvudsak original och Karl Johansgatan 17 har en kullerstensbelagd gård med stall och vagnbod. Karl Johansgatan 17 och 13 utgör mycket värdefulla exempel på de landshövdingehus som tillkom under den första epoken i dess historia 1875–85. Karl Johansgatan 17 har en ovanligt välbevarad interiör med unika detaljer som är kännetecknande för hus byggda av Johannes Andersson.

En av ägarna till firma C.A. Lundahl & Co var byggnadsingenjör Helmer Silfwerbrand som uppges ha varit ägare till fastigheten på Karl Johansgatan 17. Johannes Andersson ska själv ha bosatt sig i huset på Karl Johansgatan 17.

I slutet av 2000-talets första decennium renoverades de båda fastigheterna. Nr 17 var då i dåligt skick. De två husen är de enda kvarvarande som byggts av Johannes Andersson. Kvarteret kompletterades samtidigt med ett nytt hus mellan de två kvarvarande landshövdingehusen och ett nytt hus mot Skeppsgossegatan.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.