Härlanda kyrka

1951 bildades en ny Härlanda församling efter att den inte funnits sen 1528. Fem år senare började en kyrka att byggas på den plats i Härlanda där Stora Härlanda landeri tidigare legat. 1958 var den färdig. Arkitekt var Peter Celsing. Byggnadsverket omfattar även ett fristående klocktorn med två bisättningsrum samt en församlingsbyggnad med bland annat pastorsexpedition, efter fyra år uppförd i handslaget, hårdbränt rödbrunt tegel från Helsingborgs ångtegelbruk. Golvet är i granit från Bohus-Malmön.

I sidoskeppets östra del står en mekanisk orgeln byggd 1960 av Hammarbergs Orgelbyggeri AB. Den har 23 stämmor fördelade på två manualer och pedal. Andra inredningsdetaljer är:

  • Altare i ljus ek som står på ett granitpodium i tre upptrappade plan. Det pryds av en treledad, låg trätavla med polykroma figurscener i bildhuggeriarbete utfört av Göteborgskonstnären Ivar Lindekrantz med motiven: den heliga familjen under Betlehemsstjäman, Kristus med tre lärjungar, därunder tre lamm, samt till höger de första vittnena som går ut med det kristna budskapet, ledda av en ängel.
  • Altarljusstakar, kors och väggaltare i sidoskeppet av Peter Celsing.
  • Dopfunt av granit.
  • Predikstol i ljus ek.
  • På den södra väggen en batikbonad med motivet Jesus sänder ut sina lärjungar utförd av Göteborgskonstnärinnan Tullan Fink.
  • Fönstervävnad av Ing-Marie Talvik.
  • Altartavla i sidoskeppet med scener ur passionshistorien utförd av Sölve Olsson.

Härlanda kyrka. Bild: Mangan02 Licens: CC BY-SA 3.0


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.