Kvarteren Bråvalla och Fyrisvallen

Kvarteret Bråvalla, Drottningtorget-Burggrevegatan-Åkareplatsen-Stampgatan och kvarteret Fyrisvallen, Åkareplatsen-Odinsgatan-Polhemsplatsen-Stampgatan, ligger där vallgraven runt Göteborg låg i den västligaste delen av stadsdelen Stampen.

1790

Först 1807 började stadsmuren rivas och vallgraven fyllas igen.1855 stod den nya Arbets- och försörjningsinrättningen klar i det som senar blev kvarteret Bråvalla öster om Drottningtorget. På den tiden fanns ingen gata öster om kvarteret Bråvalla som skiljde det från den dåvarande kåkbebyggelsen på nuvarande Åkareplatsen och Polhemsplatsen samt kvarteret Fyrisvallen. I den norra delen av området låg då redan Skjutsinrättningen.

1860

Arbets- och försörjningsinrättningen fanns snart vara för liten och en ny planerades snart. Den 26 april 1883 beslutade stadsfullmäktige om den nya anstaltens uppförande på herrgården Gibraltars mark i dåvarande Landala, nuvarande Johanneberg. Det officiella namnet blev Gibraltar Fattigvårds- och Försörjningsanstalt. År 1915 köpte poststyrelsen tomten och 1917 revs Bracka för att ge plats åt ett nytt posthus.

Där det som idag är kvarteret Fyrisvallen låg Börjessons bryggeri fram till 1911. Mellan Börjessons bryggeri och Pripps Bryggeri i kvarteret Gestilren gick en liten smal gata, Åkaregränd. Där anlades senare Polhemsplatsen när kåkbebyggelsen och skjutsinrättningen rivits. Alla byggnader i kvarteret revs innan det nya posthuset byggdes, samt innan Åkareplatsen och Polhemsplatsen anlades. I kvarteret byggdes sedan ett antal hyresfastigheter

1923. Posthuset var på denna tid under byggnad och stod färdigt först 1925.

Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.