Hans Holmlin

Hans Holmlin föddes den 16 juli 1844 i Sannäs Tanums socken och dog där 2 september 1901, rektor och riksdagsman.

Studerade först i Göteborg. Vid Lunds universitet blev han student 1869 och fortsatte på samma sätt. Han var 1871-72 lärare vid Lunds seminarium, 1874-75 var han andre lärare vid folkhögskolan Hvilan och 1875-1876 rektor för 1875-1876 rektor för Göteborgs och Bohus läns folkhögskola.

Därefter blev han rektor för Billströmska folkhögskolan på Tjörn. 1882 slutade han där och övertog den Andersinska skolan i Göteborg. 1886 var han medgrundare av filialen för Göteborgs och Bohus läns folkhögskola i Grebbestad. Han var från samma år ledamot av samma folkhögskolas styrelse. Han föreläste också i historia vid Göteborgs arbetareinstitut och på andra ställen (såsom i Uddevalla, Vänersborg, Trollhättan, Rånnum m. fl.) 

1893 lämnade han Holmlinska flickskolan i Göteborg och övertog broderns gård i Olseröd, Tanum socken. 1895 valdes han till riksdagsman för Norrviken, dvs norra Bohuslän. Som sådan började han ett ihärdigt arbete för järnvägsfrågans lösning i Bohuslän. Resultatet kom att bli Bohusbanan från Göteborg till Strömstad med en bibana till Lysekil. Han avled dock innan banan var färdigbyggd.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.