Biografen Aveny

Aveny var en biograf på Kungsportsavenyen 25 i kvarteret Borgeby, Lorensberg, som öppnades 13 december 1939. Den ägdes från början av Centrumbiograferna (Biograf AB Centrum) och hade 691 platser.

Biografen ritades av arkitekten Nils Olsson, som ritat flera andra göteborgsbiografer. Aveny utmärkte sig bland annat för sin annorlunda utsmyckning. En iögonenfallande detalj i början var att biografens namn projicerades på trottoaren utanför. Vid invigningen var biografen den modernaste i Sverige.

I biografen fanns också en skulptur föreställande en kvinna i en springbrunn, med ett jordklot i sina uppsträckta händer. Konstverket var placerat mitt för duken i salongen, och sjönk ner genom golvet när ridån gick upp:

Figurelevatorn var den hiss som förde undan den nakna damen med globen som stod framför ridån innan föreställningen. Konstnären bakom skulpturen hette Erling Valldeby. Fontänen stängdes av så småningom för den läckte vatten in i salongen och skvalandet störde visningen. Vid något tillfälle ramlade den ner och i april 1992 var man tvungen att ställa in en föreställning när damen vägrade försvinna ner.

Skulpturen gjordes av bildhuggaren Erling Walldeby. Den flyttades vid Avenys stängning 1997 till biografen Palladium. Efter Palladiums stängning flyttades den till Filmstaden Bergakungen.

1977 byggdes biografen om och hade därefter 562 platser. 1980 tog Europa Film över biografen. Detta bolag köptes år 1984 av Svensk Filmindustri (SF). Vid stängningen 1997 flyttades biografstolarna till en förortsbiograf i Köpenhamn. Biografen byggdes om till klädaffär.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.