Abba-Fyrtornet AB

I maj 1898 bildades AB Sveriges Förenade Konservfabriker (SFKF) av tio bohuslänska fiskkonserveringsfabriker. Företagen var G. J. Sundberg, Magnus Lysell, Fr. Carlson, M. Lindbloms son och Benj. G. Mollén & Co, samtliga i Lysekil, J.J. Hallgren & Söner i Gullholmen, Axel Hagberg & Co i Grundsund, Nösunds salteribolag i Nösund och Jansson i Stenungsund. Direkt efter bildandet anlade företaget också en konservfabrik för grönsaker i Gårda. Styrelsen bestod i början av 1900-talet av Johan E. Ekman, ordförande, Bernh. Florén, W. T. Ewert, Carl O. Wijk samt Viktor Forshell, verkställande direktör. Suppleanter var Carl Blidberg och Carl Kindal.

1904 hade företaget tre fabriker i Lysekil, en i vardera Grundsund, Gullholmen, Nösund, Strömstad och på Gårda. Totalt fanns det 290 anställd varav 70 på grönsakskonservfabriken i Gårda. 1921 hade företaget 8 fabriker, Gårda, Lysekil, Strömstad, Grebbestad, Gullholmen, Kristianstad, Lund och Visby. Dessutom bedrev företaget jordbruk i Utby. Det totala antalet anställda var 200. I styrelsen satt J.Th. Gillholm (ordf), Carl M. Blidberg, W.T. Ewert, B.J. Florén, och Viktor Forshell (VD).

I slutet av 1920-talet hade företaget cirka 600 anställda. De hade då också uppfört en fabrik invid Fiskhamnen i Göteborg (byggdes 1928-29) där även djupfrysta fiskprodukter producerades. I övrigt hade företaget fabriker i Lysekil, Strömstad, Grebbestad, Gullholmen, Hamburgsund och Kristianstad.

Konservfabriken vid Fiskhamnen

År 1928 avgick Viktor Forshell som VD varvid han ersattes av O. Lysell som förblev VD intill 1940 och därefter var Ernfrid Samuelsson VD intill 1962. Styrelseordförande var först Johan E. Ekman. Han följdes av J.Th. Gillholm, B.J. Florén, C.M. Blidberg och Åke Hassler (från 1936). 1935 bestod styrelsen av Carl Blidberg, Carl Kindal, Herman Lindquist, Oscar Lysell (VD), Sven Engdahl, Åke Hassler och S.Reuterskiöld. Fabriker fanns i Göteborg, Strömstad, Grebbestad, Lysekil, Gullholmen, Kristianstad, och Visby.

1960 bytte företaget namn till AB Fyrtornet och 1962 fusionerade företaget med AB Bröderna Ameln (Abba). Konservfabriken på Gårda var då nedlagd.

Christian Gerhard Ameln (1809-72) hade år 1838 grundat ett handelsföretag i Bergen. Han började med salthandel och därifrån var steget till saltad sill inte långt. Vid mitten av 1850-talet flyttade företaget till Stockholm, eftersom handeln med Sverige var så omfattande. 1906 ombildades företaget till AB Bröderna Ameln (ABBA) av hans son Carl HA Ameln (1842-?) och dennes söner Robert Ameln (1880-?), Carl Ameln (1873-?) och Christian Ameln (1867-?). Styrelseordförande i bolaget var då Robert Ameln. 1933 köpte företaget Munkens konservfabrik på Rösholmen vid Kungshamn. Produktionen vid Amelns fabrik i Gravarne flyttade då till Rösholmen. Under tidigt 1970-talet flyttade produktionen vid denna fabrik till Hagaberg mellan Kungshamn och Väjern.

AB Bröderna Ameln fusionerades 1962 med AB Fyrtornet till Abba-Fyrtornet AB och hade cirka 800 anställda år 1964. Fabriken i Kristianstad såldes och fabriken Göteborgs lades ner i slutet av 1960-talet och huvudkontoret förlades till Stockholm. 1969 köptes bolaget av Pripps Bryggerier, senare med namnet Pribo och 1970 ändrades namnet till Abba AB.

1974 hade företaget cirka 730 anställda med fabriker i Lysekil, Strömstad, Kungshamn, Väjern och Uddevalla. Styrelsen bestod då av Anders Risholm (ordf), Håkan Lindén, Kurt Rydé, Christian Ameln, Holger Areskoug, Lennart Steinbrecher (VD), Jörgen Janzon och Arne Karlsson.

Abba köpte kring 1980 Hovenäsets konservfabrik från Västkustfiskarna som i sin tur köpte den från Pontus Nilsson (Sillkungen). Denna fabrik lades ner 2010

Pribo fusionerades med Beijerinvest år 1975, hamnade i Volvo och Procordia Food för att 1995 hamna i norska Orkla. 2005 köptes AB Hållöfisk och innan dess köpte också bl.a. Bohusräkor AB. 2014 slogs Abba, Procordia och Frödinge ihop och bildade Orkla Foods Sverige AB. Det ursprungliga AB Sveriges Förenade Konservfabriker har idag adress i Göteborg och heter Abba Seafood AB. Fabriken ligger dock i Kungshamn och verksamheten vid fabriken tycks bedrivas i moderbolaget Orkla Foods Sverige AB som totalt har 1 500 anställda. I Kungshamn (Hagaberg) arbetar idag 240 personer med med att tillverka olika fiskprodukter

Andra källor:
Svensk Industrikalender 1921
Svensk Industrikalender 1974
Aktieägarens Uppslagsbok 1969
Koncentrationsutredningen SOU 1968:7
Forsgren & Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1972
Forsgren, Vem äger vad i svenskt näringsliv, 1976
A. Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962, 1963

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.