Kvarteret Fågelvik

Kvarteret Fågelvik, Chalmersgatan-Parkgatan-Teatergatan-Storgatan, i Lorensberg planerades ursprungligen för en liknande bebyggelse som de övriga kvarteren längs med Parkgatan, dvs påkostade lägenhetshus för Göteborgs bättre bemedlade.

I kvarteret projekterades år 1883 ett lägenhetshus liknande det Pehrssonska huset i kvarteret Borganäs. Östra hälften av kvarter, den tillgängliga delen av H. R. Monkhouse´s villatomt, hade i oktober köpts av brukspatron och godsägare Carl Adelsköld, bror till järnvägsbyggaren Claes Adelsköld. Arkitekt Viktor Adler fick uppdraget att rita ett pampigt hus och var klar redan i november 1883. Förslaget godkändes i byggnadsnämnden men kom aldrig att genomföras. Adelsköld sålde tomten i mars 1884 till Carl Wijk då han fått ekonomiska problem med ett annat bygge vid Kungsportsavenyen. Carl Wijk hade då redan köpt tomten i kvarterets västra del från Göteborgs stad.

På de två tomterna lät Carl Wijk istället uppföra en stor privatvilla som då kallades Wijkska villan (eller Wijkska palatset) men idag kallas Wernerska villan.

1888
1923

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.