Stadsbiblioteket vid Götaplatsen

År 1967 flyttade folkbiblioteket i Göteborg (Dicksonska folkbiblioteket) till en ny byggnad vid Götaplatsen norr om Kungsportsavenyns korsning med Berzeliigatan. Huset byggdes i Lorensbergsparken i vad som blev kvarteret Stenhammar och ritades av Lund & Valentin Arkitekter.

Det nya huset blev centrum för Göteborgs biblioteksverksamhet och fick det nya namnet Göteborgs stadsbibliotek. Detta efter att det bibliotek som tidigare benämnts Göteborgs stadsbibliotek hade förstatligats 1961 och i samband med detta erhållit namnet Göteborgs universitetsbibliotek.

Stadsbiblioteket år 2010. Bild: Matthew Bargo. Licens: CC BY 3.0

27 oktober 2010 beslutade kommunstyrelsen att genomföra en om- och tillbyggnad av Stadsbiblioteket till en kostnad av 240 miljoner kronor. Ombyggnaden påbörjades våren 2012, och det nyrenoverade biblioteket återinvigdes i april 2014. Arkitekt för om- och tillbyggnaden var Erséus Arkitekter AB. Tillbyggnaden skedde dels mot Lorensbergsparken, vilket gav en ökad lokalyta på 2900 m², medan en utkragande tillbyggnad mot Kungsportsavenyn och Berzeliigatan gav ett tillskott på cirka 800 m².

Stadbiblioteket 2014.

Idag heter verksamheten Stadsbiblioteket i Göteborg.

Texten delvis från WIkipedia.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.