Försäkrings AB Atlantica

Försäkrings AB Atlantica grundades 1916 av Gunnar Carlsson, VD och ägare i Rederi AB Transatlantic. Bolaget fick sitt säte i Göteborg och verksamheten bestod inledningsvis av försäkring av fartyg och transportförsäkring för gods till sjöss. Året efter grundandet köpte bolaget en fastighet på Södra Hamngatan 5 som byggdes om och renoverades grundligt.

Från början var bolagets fokus försäkringar för rederinäringen men de började snart också att försäkra mindre privata båtar. VD för det nybildade bolaget blev Nils Philipson och vice VD Christian Röhss.

När Hugo Röhss, son till Christian Röhss, började i bolaget 1936 fick han ansvaret för fritidsbåtsförsäkringen. Under hans ledning växte fritidsbåtsförsäkringar till att den företagets viktigaste verksamhet. Efter Hugo Röhss avgång som VD tog Stefan Sjöström över som chef 1979 och stannade till 1983 då Paul Kuuse tog över som VD.

I början av 1990-talet blev Investment AB Kinnevik (familjen Stenbeck) huvudägare i bolaget. 2000 efterträddes Kuuse av Conny Landström och huvudkontoret flyttades till Stockholm.

Under 2007 sålde Kinnevik dotterföretaget Invik, i vilket Moderna Försäkringar och Atlantica Båtförsäkring ingick, till isländska Milestone. När isländska Milestone kom på obestånd år 2009 blev Moderna Försäkringar på nytt till salu och köptes denna gång av Nordens näst största försäkringskoncern, Tryg A/S som fortfarande äger bolaget som idag heter Atlantica Båtförsäkringar och är en del av Moderna Försäkringar SAK A/S.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.