Gottfrid Sjöholm

Lorenz Gottfrid Sjöholm föddes 1877 i Kågeröd, Skåne. Han dog 1973

Efter folkskollärarexamen i Lund 1898 arbetade han i Landalaskolan, Göteborg, fram till 1906 och därefter i Götabergsskolan. 1910-1938 tjänstgjorde han i Göteborgs folkskoleseminariums övningsskola i Annedal, framför allt i småskolan. Han undervisade även i teckning och teoretisk trädgårdsskötsel vid seminariet.

Mellan år 1907 och 1967 producerade han ca 50 böcker, varav de flesta var läroböcker, och över 500 uppsatser av pedagogisk art i böcker och tidskrifter. Han var en flitig föredragshållare runt om i Sverige och även i grannländerna, och en ledare för pedagogiska kurser. Hans pedagogiska idéer, som anses självklara idag, var banbrytande i början av 1900-talet: konkret undervisning, sammanhängande arbetspass, grupparbete och laborativt arbetssätt för att nämna några. Speciellt intresserad var han av hembygdsundervisning. Han betonade att eleverna genom naturstudier ska använda sin upptäckarglädje och alla sina sinnen. Skolträdgården skulle vara ett viktigt inslag i undervisningen. Han startade en blomsterodlingsfond och distribuerade lökar, frön m.m. till Sveriges skolelever under 40 års tid.

Han författade arbetsböcker och handledningar till småskolans och folkskolans undervisning i framför allt hembygdskunskap, geografi och modersmålet, men även i andra skolämnen. Han samarbetade med konstnärerna Axel Goës, Carl Edvard Goës, Axel Hjelm och Saga Walli. Speciellt Axel Goës har bidragit med en mängd illustrationer till arbetsböcker i hembygdskunskap, geografi, naturlära och historia. Bland övrig produktion kan nämnas ”Folkskoleseminariet i Göteborg 1843-1956” och ”Att bli undervisad”. Han var länge ansvarig utgivare av tidskriften ”Skola och Samhälle”, i vilken han var en flitig skribent.

Han utsågs ofta som sakkunnig i skolfrågor, t.ex. vid 1913 års seminariestadgas utformande och 1919 års undervisningsplan. Han var SÖ:s konsulent i skolträdgårdsfrågor, ledamot av styrelsen för A. Abrahamssons stiftelse på Nääs, medlem i Göteborgs Skolmuseums styrelse, hedersledamot i Sveriges allmänna folkskollärarförbund och i sällskapet för bildandet av småbarnsskolor i Göteborg m.m. L.G. Sjöholm var mycket aktiv även under sin drygt 30-åriga pensionstid.

Anita Kristiansson

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.