Sockerbagarens hus

Sockerbagarens hus är huset i hörnet sydvästra hörnet av Vasaplatsen, dvs  hörnet Vasaplatsen 13-Vasagatan 36 i kvarteret Björken i Vasastaden, Huset uppfördes med en nedervåning tänkt för att användas till butiker och var det första huset av detta slag som uppfördes mot Vasaplatsen:

Vid den breda Vasagatans nordvästra hörn mot Vasaplatsen introducerades redan 1887 den maximalt förhöjda källaren under fem bostadsvåningar (se om byggnadshöjderna i kap. III B). Byggherre till detta banbrytande hus på tomten 13:e roten 76 (Vasagatan 36-Vasaplatsen 13) var sockerbagare C. J. Fromell (även konditor kallad), som ett år dessförinnan hade ansträngt byggnadsnämndens tålamod med envisa – men fruktlösa – försök att få behålla ett olagligt vindsrum ovanpå mansardvåningen till sitt första hus i denna trakt på Götabergsgatan 10.

[…]

Denna gång orsakades byggnadsnämndens huvudvärk av att man hösten 1888, ett år efter bifall av ritningarna, upptäckt att marksockeln och källarens bjälklag lagts på en otillåtet hög nivå – trots att man så sent som en vecka före fastställelsen avslagit just en sådan ansökan av Fromell med motiveringen att huset skulle anses som ett sexvåningshus. Mot bifallet reserverade sig av denna anledning Hjalmar Pripp.  Sålunda hade likafullt det godkända femvåningshuset blivit sex våningar högt. Sedan byggherren påstått sig ha åtgärdat det anmärkta felet var man ändå tvungen att med ett vitesföreläggande på 200 kronor tvinga denne att rätta avvikelsen.

Uppförandet av denna byggnad tycks ha tagit osedvanligt lång tid, först våren 1890 ansökte nämligen Fromell om ändrad takform till mansard för normal förrådsvind och dessutom ett hörntorn inrett med ett vindsrum utan eldstad. Ansökan hade lämnats utan anmärkning av stadsarkitekten medan Pripp och en annan ledamot var skiljaktiga och förordade avslag då man ansåg huset för eldfarligt på grund av dess ansenliga höjd av 77 fot (nära 23 meter) och omfattande träinredning – förutom fem våningar på två (!) källare och vind i två plan mot gatorna innebar rummet i tornet en ökad brandrisk.  Som ovan omtalats hade ju Fromell tidigare blivit påkommen med olaglig bostadsinredning på vind. Ändringen bifölls dock under villkor ”att tornrummet ej användes som boningsrum eller rum med eldstad”

Byggherre var alltså sockerbagaren (konditorn) C.J. Fromell och det är därför huset kallas för Sockerbagarens hus. Huset ritades eventuellt av Carl Fahlström men det är inte säkert eller klarlagt och därför brukar alla skriva att arkitekten är okänd. Redan 1893 sålde Fromell huset vidare till Bernt Santesson som i sin tur sålt Tjolöholm till James Fredrik Dickson. 1940 köptes huset av Melchior Wernstedt som själv bosatte sig i en sjurummare som han byggde om till oigenkännlighet genom att förvandla den till en modernistisk funkislägenhet,

Vasaplatsen 13

Från vänster: Vasaplatsen 13 (sockerbagarens hus), 11 och 9 (uppförda av byggmästare Janne Johansson) .

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.