O.A. Burman

Olof Andreas Burman var en byggmästare i Göteborg. Han föddes 1849-01-08 och dog 1930-10-04. Han var gift med Olivia Maria Olsson, född 1852-11-30 och död 1922-11-07. De hade bl.a. sonen Ivar Waldemar Burman, född 1877-07-18 och död 1955-08-18 som arbetade i faderns firma som ritare och arkitekt. Efter faderns död övertog han byggfirman. Ivar Burman var gift med Gerda Gustafva Johansdotter Norrby.

O.A. Burman började med att bygga landshövdingehus i Brantdala och Landala för att därefter bygga stenhus i Vasastaden, Haga, Masthugget och Olivedal. Han var ägare av Clarebergs gård åren 1902-1911 och därefter verkar sonen C.G. Burman ha tagit över gården.

Ett svar på ”O.A. Burman”

  1. Är bara så glad över att få läsa lite mer om mina släktingar, byggherrar och arkitekter Ivar (son) och Olof (far) Burman. Ivar byggde Masthuggskyrkan i Göteborg, tingshuset Stranna i Trollhättan och rådhuset i Strömstad mer eller mindre samtidigt. När rådhuset i Strömstad byggdes stod en talmystiker ekonomiskt bakom bygget. Eftersom byggnationen då endast fick ske på särskilda datum som han bestämde, gick alla de tre byggherrarna i konkurs. Därav gick Ivar som ägde och bodde på Clarebergs säteri på Hisingen, bl.a. i den konkurs som gjorde att han tvingades sälja allt sitt ostindiska porslin, som kom till Ostindiska kompaniets museum i Göteborg.
    Gunnel Solgärde

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.