Familjebostäder i Göteborg AB började ursprungligen som en stiftelse, Stiftelsen Familjebostäder i Göteborg. Den tillkom enligt ett beslut av stadsfullmäktige den 15 juni 1950, har till ändamål att inom Göteborgs stad förvärva och förvalta bostadsfastigheter eller tomträtt till tomter för att där uppföra bostadshus med tillhörande affärslägenheter och kollektiva anordningar samt att idka annan i samband därmed stående verksamhet.
Stiftelsen skapades som ett allmännyttigt bostadsföretag och dess byggnader skulle vara uppförda med statligt eller kommunalt stöd. l stiftelsens tillgångar ingick en grundfond, som skall förräntas till högst 3%.
Styrelsen bestod år 1954 av Thure Höglund (ordf), Alf Hermansson (v.ordf), Torsten Henrikson, Harry Hjörne, Holger Olsson, Elof Frändberg och Nils Törnkvist med Allan Johansson, Karin Cardell och Folke Carlsson som suppleanter.
Företaget började köpa upp fastigheter i Majorna, landshövdingehus. Dessutom byggde de nya hus med lägenheter i i Kortedala, Högsbo och Guldheden. År 1959 hade Familjebostäder ungefär 4 000 lägenheter. Under 1960-talet byggde företaget fastigheter i Tynnered, Bergsjön och Backa och i slutet av årtiondet hade företaget cirka 7 600 lägenheter. Landshövdingehus renoverades och rustades upp.
År 1968 skapades AB Familjebostäder i Göteborg och detta bolag övertog Stiftelsens fastigheter. 1970 förvaltade bolaget 6 728 lägenheter.
På 2000-talet byggdes nytt i kvarteret Ostindiefararen och i Sannegårdshamnen, I Bergsjön byggde ett vindkraftverk på en fastighets tak och i Högsbo installerades solenergi på en fastighet. På 2010-talet byggdes nytt i Burås (ett landshövdingehus klart 2015), Majorna, Högsbo och Sannegårdshamnen. Idag förvaltar Familjebostäder fastigheter med totalt 18 500 hyreslägenheter.
Idag består styrelsen i Familjebostäder i Göteborg AB av Helén Ohlsson (ordf), Amanda Kappelmark, Kristina Holmgren, Morgan Bodin, Lars Lorentzon, Anders G V Karlsson och Carina Dahlström med Thomas Edin, Staffan Sjöberg och Ulla-Karin Näslund som suppleanter.
Upptäck mer från Göteborgs historia
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.