Hjörne

Peter Hjörne, som för närvarande finns i ledningen för familjeföretaget är den tredje generationen Hjörne i ledningen för Göteborgs-Posten. Idag är Hjörnes familjeföretag det näst största tidningsföretaget i Sverige efter Bonniers. Det är förmodligen det tredje största mediekoncernen efter Bonniers och Stenbeck. Men ursprunget och centrum för familjens företagsbygge är Göteborgs-Posten. Den enda morgontidningen i Göteborg och långt innan den blev den enda var det den totalt dominerande. Hjörne hör inte till de familjer som nämns i CH Hermanssons 60-tals bok om de 15 familjerna.

Göteborgs-Posten startades år 1859 (det hade funnits en föregångare med samma namn) av bokhandlaren David Felix Bonnier (1822-1881), bror till Albert Bonnier (1820-1900), grundaren av det företag vi idag känner som Bonniers. 1904 sålde denne tidningen och nån gång på 1926 kom tidningen i Harry Hjörnes ägo. Därefter har den ägts av familjen Hjörne och letts av hans son Lars Hjörne (1929-) och sonsonen Peter Hjörne (1952- ) som har påbörjat inskolningen av den fjärde generationen Hjörne.

Harry Hjörne som ledde tidningen under lång tid betraktades av många som protysk och pro-nazist under andra världskriget. Därvidlag var han en kontrast gentemot Göteborgs andre store tidningsman på den tiden, Handelstidningens Torgny Segerstedt

Harry Hjörne och Torsten Henriksson

Harry Hjörne och Torsten Henriksson (1963).

Lars Hjörne var gift med en syster till Pehr G. Gyllenhammar, Anne och hon är mor till Peter Hjörne samt författaren Marika Cobbold-Hjörne. Om Lars Hjörnes tid som chef för Göteborgs största tidning, samtidigt som svågern var chef för stadens största företag har Anderz Harning skrivit en mustig och kritisk roman, Tidningslorden.

Idag heter moderbolaget i Hjörnes koncern Stampen och i tidningen Tromb låter det så här när dess VD Thomas Brunegård intervjuas:

Från att bara äga Göteborgs-Posten och Göteborgs-Tidningen när Peter Hjörne tog över från sin far Lars Hjörne 1988 har man nu erövrat hela Västsverige och stora delar av mellan- och norra Sverige. Bara en tidning är i dagsläget helägd av Stampen, nämligen Göteborgs-Posten. Resten är ägda genom ett intrikat system av dotterbolag och andra samarbeten och nätverk.

– Vi äger 27 tidningar, varav fyra där vi bara är delägare men där ett avtal gör att vi går mot ett större ägande på sikt. Genom olika allianser har vi sedan totalt cirka 50 tidningar i vårt nätverk, berättar Tomas Brunegård, vd och koncernchef för Stampen-gruppen med säte vid just Stampen i centrala Göteborg.

Genom den rad uppköp och sammanslagningar som startade när Peter Hjörne tog över familjeföretaget har man nu i praktiken mediemonopol i fler olika svenska regioner , varav Västsverige är en största och viktigaste.

Josefin Hjörne Meyer är den fjärde generationen i familjen Hjörne som tagit plats i GP:s styrelse och så här sa hon i DI om detta år 2007:

”Trots min ålder har jag hunnit samla på mig en hel del kunskap, och jag ser alltid till att ta reda på det jag behöver veta. Samtidigt finns det många fördelar med att vara yngre. Jag rör mig i en helt annan värld än mina äldre kolleger och jag kan bidra med perspektiv som de saknar. Det är väldigt viktigt att hela tiden se framåt och inte fastna i det gamla. Särskilt i den här branschen”, säger Josefin Hjörne.

Om reklamskatten sänks eller avskaffas är familjen Hjörnes företag bland de stora vinnarna på det, som varande en av landets största tidningskoncerner.

Bland de tidningar som familjen Hjörne kontrollerar märks förutom Göteborgs-Posten:

Bohusläningen – www.bohuslaningen.se
Hallands Nyheter – www.hn.se
Hallandsposten – www.hallandsposten.se
TTELA – www.ttela.se

Nerikes Allehanda – www.na.se
Motala&Vadstena Tidning – www.motalatidning.se
Karlskoga-Kuriren – www.karlskoga-kuriren.se
Avesta Tidning – www.avestatidning.se
Bärgslagsbladet/Arboga Tidning – www.bblat.se
Fagersta-Posten – fagerstaposten.se
Lidingö Tidning – www.lt.nu
Länstidningen Södertälje AB – www.lt.se
Norrtelje Tidning AB – www.norrteljetidning.se
Nynäshamns-Posten – www.nhp.se
Sala Allehanda – www.salaallehanda.com
Täby Danderyd Tidning – www.tabydanderyd.se
VLT – www.vlt.se

Webbsajten Svenskafans är också en av Stampens tillgångar.

Läs mer: GP1, Affärsvärlden, Medievärlden, SVD,

Ett svar på ”Hjörne”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.