Walhalls Bryggeri – Münchenbryggeriet

Richard Grauers grundades år 1882 Haga Bryggeri på Sprängkullsgatan. År 1890 tog han initiativ till att bilda AB Walhalls Bryggeri som övertog Haga Bryggeri. Dessutom inköptes Bryggeribolaget Brage (tidigare Forsters Bryggeri) på Andra Långgatan. En ny stor bryggeribyggnad i 5 våningar uppfördes på Sprängkullsgatan 19 och 21.

Bolaget hade dock för lite kapital för att kunna fullfölja det stora bygget och gick i konkurs år 1895. Verksamheten övertogs av Münchens Nya Bryggeri AB år 1896 med A.R. Raijalin som chef. Tillverkningen bestod främst av svagdricka, men också av öl. 1896 fanns det 76 anställda som vid sekelskiftet blivit 100. Styrelsen i det nya bolaget bestod av A. G. Seldén, Gust. Janson och A. Raijalin (VD) med N. A. T. von Sneidern och John G. Kjellsson som suppleanter.

Bryggeriet gick aldrig ekonomiskt bra och övertogs redan 1912 av Pripps och Lyckholms som ägde hälften var. År 1920 hade företaget 50 anställda och en styrelse som bestod av K.F.M. Holmström (VD), H.J. Josephson och J.G. Kjellson. Bryggeriet lades sannolikt ner 1929 och var då helägt av Pripp & Lyckholm sen 1926.

Münchenbryggeriet är det tredje huset från höger

Münchenbryggeriet är det tredje huset från höger. 1901.

1930, efter att bryggeriverksamheten lagts ner, köptes fastigheterna av Stibergs Konservfabrik. Därefter inrymdes en mängd mindre företag i byggnad, framförallt olika typer av textilföretag såsom AB Gust. Barthels snörmakeri, rep och snoddfabrik. I gatuplanet låg en affär för korgmöbler.

Den översta våningen (vinden) blev danspalatset Virveln på 1950-talet och 1974 flyttade Föreningen Ett Hus i Centrum, mer känt som Sprängkullen, in på översta våningen och året efter tog de även över 4:e våningen där det tidigare legat en korsettfabrik. Mellan 1975 och början av 1980-talet var det Göteborgs viktigaste musikarrangör och klubb. Inne i det gamla brygghuset mot gården hade skulptören Claes Hake i många år sin ateljé. Vid mitten av 1980-talet revs huset och ersattes 1987-89 av den nuvarande byggnaden för Göteborgs Universitet.

Bryggeribyggnaden år 1970

Bryggeribyggnaden år 1970. Bild: Staffan Westergren. Public Domain.

Andra källor:
A. Attman, Göteborgs stadsfullmäktige 1863-1962 del 1, 1963
Svensk Industrikalender 1921

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.