Johan Rathenborg

Johan Laurentz Rathenborg (Rattenborg) dog 28/9 1739 i Bengalen. Han var gift med Vendela Christina Petré, dotter till Vilhelm Petré och Christina Tibelia i hennes första gifte. De hade minst 4 barn, Petronella Christina Rathenborg, Charlotta Regina Rathenborg, Johan Wilhelm Rathenborg och Carl Magnus Rathenborg.

Underlöjtnant vid Galärskvadronen i Stockholm 4/6 1713, överlöjtnant i mars 1714, skeppskapten 3/7 1717, amiralitetskapten vid amiralitet i Karlskrona 1719.

Skaperra på kaparfartyget Vinthunden (ägdes av Lars Gathenhielm) år 1716, men från 1717 hade han eget kaparbrev för kaparen Friedricus som tycks ha verkat med utgångspunkt från Stockholm.

Tjänstgjorde på fregatten Wolgast år 1718. Var 1737-39 kapten på ostindiefararen Suecia under en resa till Kanton och återigen 1739-40 på en resa till Bengalen. Suecia led skeppsbrott vid Orkneyöarna på hemresan men Rathenborg dog redan I Bengalen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.