Kvarteret Styckjunkaren

Kvarteret Styckjunkaren, Linnégatan-Järntorget-Landsvägsgatan-Tredje Långgatan bebyggdes tidigt med trähus och mindre stenhus som i de flest fall revs i slutet av 1800-talet. Fram till att Linnégatan och långgatorna lades ut var kvarteren Styckjunkaren och Sergeanten ett enda kvarter. Mot Linnégatan uppfördes 1893 två stenhus för byggmästare O. A. Burman. Fasaderna är av ljusgult tegel och dekoren består bl.a. av fält med keramiska plattor i olika färger. De två husen finns fortfarande kvar.

Mot Järntorget låg Olsonska huset som revs på 1880-talet. På platsen byggdes istället ett nytt hus i jugendstil år 1890 med Louis Enders som arkitekt. I detta hus låg Ölstugan Tullen i början av 1900-talet men senare flyttade ölstugan till nästa hus på Landsvägsgatan (Landsvägsgatan 3) vilket syns på målningen och kortet med Olsonska huset från 1880-talet.

Olsonska huset

Järntorget mot söder på 1880-talet med det gamla tvåvåningshuset, Olsonska Huset, mellan Landsvägsgatan och Linnégatan, vilken då börjat utläggas genom Djupedalen. Målning: J.A. Holmqvist

Järntorget södra sidan, Olsonska huset

Järntorget södra sidan, Olsonska huset. Bild: Carl M. Olson

Ny Tid hade en tid sin redaktion i det av Enders ritade huset söder om Järntorget. Diktaren Dan Andersson arbetade på Ny Tid 1917-1918, och tillbringade ofta kvällarna på Ölstugan Tullen, som han i dikten ”Avskedssång till finnmarksskalden broder Joachim” (1917) kallar ”Tullens svarta krog”.

Louis Enders hus från 1893.

Louis Enders hus från 1893. År 2017. Bild: Andrzej Otrębski. Licens: CC BY-SA 4.0

I andra våningen (ovanför dagens Bishop Arms och Cigarren) i Louis Enders hus låg restaurangen Gillestugan. På 1980-talet, när den drevs av Percy Ranebjörk, Joakim Sjöberg och Tony Breidemar blev det också nöjeslokal med musik och uppträdanden. Gillestugan expanderade ner till gatuplanet efter ombyggnaden av huset 1993, då till den lokal där Ölstugan Tullen låg ursprungligen (startades 1897, inte 1892 då huset inte fanns då och det var inte Gillestugan som startades det året som det påstås på vissa håll) och där det bl.a. låg en kemtvätt under 1970- och 80-talen. 2006 sålde Ranebjörk Gillestugan till Bishops Arms och stället förvandlades till en pub i en våning. En av de som arbetade i garderoben på Gillestugan öppnade för sin del tobaks- och kaffebaren Cigarren i samma hus tillsammans med en kompanjon.

Där Burger King ligger idag hade ägaren av den palestinska restaurangen Silvis på Värmlandsgatan tidigare (på 1980-talet) en restaurang vid namn Gröna Kaninen.

Stenhuset där Ölstugan Tullen låg intill 1980-talet (i slutet låg där ett kafé och inte en ölstuga) revs i slutet av detta årtionde eller en bit in på ihop med huset i hörnet Tredje Långgatan/Landsvägsgatan och ersattes med ett nybygge. På ungefär den plats som Tullen låg återfinns det innersta rummet på dagens pub Bishop Arms som ligger i en nybyggd fastighet och inte i hörnhuset vilket huvuddelan av puben gör. Den nuvarande pubkedjan i Göteborg som bär namnet Ölstugan Tullen har ingen annan koppling till den ursprungliga Tullen än själva namnet.

Södra sidan av Järntorget 1902

Södra sidan av Järntorget 1902.

12 svar på ”Kvarteret Styckjunkaren”

  1. Kvinnan som startade Rest. Gillestugan.

    Jag och sonen tillbringade julaftonen 2005 på Gillestugan, då min fru låg på sjukhus efter en hjärnblödning. På Gillestugan hemsida fanns att läsa om kvinnan som startade Gillestugan 1892 och historiken om restaurangen. Bishops Arms köpte Gillestugan 2006. Tyvärr försvann historiken med Gillestugans upphörande. Jag undrar var man kan återfinns den historiken.

    1. Tack för informationen. Jag har ingen information om henne i nuläget. Nån gång kanske jag skriver om restauranger i Göteborg. Då får vi se om jag kan hitta nåt.

      1. Hej Anders.
        Jag hittade faktiskt sidan http://www.gillestugan.se
        https://web.archive.org/web/sitemap/www.gillestugan.se.
        Bl.a. historiken om Fru Judith Karlander. 1897 startade hon sitt första företag, ölstugan ”Tullen” vid Järntorget i Göteborg. Hon var född i Halland den 31 mars 1865 och avled den 27 september 1944.
        Läs här: https://web.archive.org/web/20040625182015fw_/http://www.gillestugan.se:80/sidor/sethistorik.html

        1. Fantastiskt. Men hon drev alltså inte Gillestugan utan Tullen som var ett annat företag och en annan restaurang. Låg på bottenvåningen. Tullen finns med i artikeln även om Judith Karlander inte finns med. Hon tog över 1907 och familjen ägde sen stället till 1979 även om de hade anställda som drev det. Jag kan inte hitta några belägg för att det var samma företag, men det är ju möjligt. Tullen kan dessutom inte ha öppnat 1892 som det påstås i de flesta artiklar eftersom hörnhuset inte fanns då. Enligt tidningarna från den tiden så öppnades det 1897.

          Gillestugan kan inte ha öppnat på våningen över innan 1918 eftersom Ny Tids redaktionslokaler, så vitt jag kan förstå, låg i lokalerna fram till dess. Då drev Judith Karlander frimurarelogens restaurang på Norra Hamngatan (idag känt som The Golden Days).

          När Tullen flyttade från hörnhuset till ett äldre hus på Landsvägsgatan där det låg när jag flyttade från Göteborg är inte klarlagt.

          1. Hej Anders.
            Det finns inte mycket för mig att tillägga. Du vet mer om historien än jag, men det är intressant att följa med både Göteborgs historia och personalia om framstående driftiga människor. Jag trodde att Tullen och Gillestugan hade slagits ihop och att även Gillestugan ägdes av Judith Karlander. Hon var en verkligt driftig kvinna. Född i Åsa. F.ö. släktforskar jag om Fjärås, Tölö och Mölndal. Det var dock inte anledningen att jag sökte uppgifter om Judith Karlander, utan om att sonen och jag firade julaftonen 2005 i Gillestugan och hade en trevlig kväll trots att min fru låg på sjukhus efter en svår hjärnblödning. Jag kände att vi måste hitta på något den dagen förutom att hälsa på min fru på sjukhuset. Jag har sparat all historik om Tullen och Gillestugan.
            Med hälsning från Hans Hansson, Mölndal

          2. Karlander kan naturligtvis också ha varit inblandad i starten av Gillestugan. Men familjen behöll i så fall inte stället då Gillestugan på 1950-talet har helt andra ägare. Men den äldsta historien är inte helt klarlagd. Tidningsklippen från modern tid har i alla fall en hel del felaktiga uppgifter som startår och annat.

    1. Det finns mycket bra information på skrivet av den sajten. Samtidigt stämmer inte allt. Men det är svår att avgöra vad som stämmer och inte stämmer. När jag bodde på Landsvägsgatan 1976-79 fanns ingen musik på Gillestugan.

  2. Hej Anders, vad jag vill minnas låg Sven Dufva i kvarteret. Kan det ha varit efterträdare efter Tullen?

  3. Ölstugan Tullen öppnades 18 juli 1892. Annons och invigningsreportage finns t.ex. i Göteborgs Aftonblad.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.