Hagahuset – Allégården

Allégården eller Hagahuset eller Dicksonska folkbiblioteket är ett hus på Södra Allégatan 4 i kvarteret Majoren i Haga. Arkitekt Hans Hedlund ritade huset och byggnadsfirman Ullgren & Friman byggde det.

Byggnaden är influerad av 1890-talets medeltidsromantiska ideal och av jugendstilen. Huset har två våningar samt vind och källare. I bottenvåningen fanns bland annat läsesalar, tidskriftsrum och en särskild läsesal för kvinnor. Via en trappa i tornet kom man till andra våningen där bostäder för föreståndarinnan och vaktmästaren var inrymda. Källarvåningen är utförd i mörkgrå granit och fasaderna är klädda med gulbrunt tegel. Huvudingången är omsorgsfullt utformad med exklusiv kalkstensdekor och ett rikt utsmyckat entréparti i trä. Många fönster är ursprungliga och har en tidstypisk smårutig indelning överst.

Dicksonska folkbiblioteket flyttade till det nybyggda huset år 1897.

På 1930-talet byggdes bibliotekslokalerna om efter ritningar av Hans Hedlunds son Björner Hedlund. Bostadslägenheterna och vinden inreddes som arbetsrum och bokmagasin. Ovanpå tidningssalen byggdes en ny våning och en läsesal för barn inreddes.

Folkbiblioteket övertogs 1950 av Göteborgs stad och ersattes 1967 av Stadsbiblioteket vid Götaplatsen. Från 1967 fungerade huset istället som allaktivitetshus förungdomar under namnet Hagahuset. Motsättningar mellan politiker och ungdomarna i huset, ledde till att verksamheten stängdes. Huset ockuperades därefter av ungdomarna som krävde att det skulle öppna igen. Ockupationerna avlöste varandra och i november 1972 stormade polisen huset. Ungdomarna fick istället lokaler i det stora bryggeriet på Sprängkullsgatan och där öppnades 1974 det förenings- och aktivistdrivna allaktivitetshuset Sprängkullen.

Från 1973 heter huset Allégården och fungerar fortfarande som kultur och aktivitetshus, men med mindre inriktning på ungdomar än under Hagahusets tid. Huset ägs och förvaltas sedan 1991 av Higab. Det byggnadsminnesförklarades den 21 april 2011.

Dicksonska folkbiblioteket

Dicksonska folkbiblioteket

Läs också om Hagahuset och Hagahusockupationen.


Upptäck mer från Göteborgs historia

Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.