Kvarteret Ekelunden

Kvarteret Ekelunden var området väster om Ekelundsgatan på Otterhällan och norr om kvarteret Hästekvarnen dvs från Norra Liden i norr (numera Otterhällegatan) till den dåvarande Otterhällegatan eller Övre Kyrkogatan i söder. Numera ingår hela det gamla kvarteret Ekelunden i kvarteret Hästkvarnen som sträcker sig från nuvarande Otterhällegatan i norr och väster till Ekelundsgatan i öster och Kungsgatan i söder. Se artikeln om Otterhällan för information om tomter i kvarteret mellan 1637 och 1807.

I området växte tidigt fram en slumbebyggelse av kåkar och skjul med sociala och sanitära problem. I området florerade redan på 1600-talet en öppen och utbredd kvinnohandel. Vid 1670-talets början togs därför beslut om att riva delar av området. Men prostitutionen i området fortsatte. På 1880-talet etablerades fullt lagliga bordellverksamheter i flera hus på området. Verksamheten förbjöds här 1909, men fortsatte ändå för att en tid senare flytta till området kring långgatorna, Masthugget, därefter till Området kring vasaparken i Vasastaden på 1960- och 1970-talen för att sen flytta till Rosenlund och Hvitfeldtsplatsen. Numera har det börjat flytta upp mot Kaserntorget så prostitutionen är snart tillbaka där den fanns i början av Göteborgs existens.

Idag upptas det moderna kvarteret av två stora kontorshus byggda på 1960-talet samt Kungsgaraget vid Ekelundsgatan 5-7 som är ett bergsgarage i tre våningar, som stod klart i september 1960. Det var det första garaget under tak i Göteborgs innerstad. Det byggdes som ett skyddsrum, vilket i fredstid även kunde användas som garage. Hörnhuset Ekelundsgatan 5-7 och Otterhällegatan 6 uppfördes 1965 i sju våningar för AB Armerad Betong, efter ritningar av arkitekt Nils Einar Eriksson.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.