A.F. Lybeck

A.F. Lybeck

A.F. Lybeck

Anders Fredrik Lybeck föddes 1849-01-29 i Göteborg som son till Johan Lybeck (1810-1853) och Eva Maria Lundgren (1816-?)

Inskriven vid Göteborgs Handelsinstitut 1865-1867. Verkade även som tillförordnad lärare i tyska där. Därefter anställning på F:a Rudolph Leffler i Gbg som var första svenska företag med export av smör till England. Tillträdde 1868 plats hos C.J. Brusewitz. Lämnade denna plats 1874 men återkom 1875 och arbetade där fram till 1879 då han började hos Theodor Plass & Co 0ch 1883  gick han in som delägare. Firman bedrev agentur-, kommissions- och speditionsaffärer under namnet Theodor Plass & Co,Från 1884 var han ensam ägare av firman som då bytte namn till firma A.F. Lybeck.

Efter upptagande av B.F. Rönne som delägare år 1899 ändrades firmanamnet till Lybeck, Rönne & Co. Vid Rönnes död 1900 inträdde i firman Axel Brynolf som 1919 blev ensam innehavare.

Lybeck var en av stiftarna av Vestkustens Petroleum AB och dess verkställande direktör 1896-1911. Under hans ledning har detta bolag jämte AB Lyse utvecklats till ett av Göteborgs största affärsföretag. han var också styrelseledamot i bägge bolagen.

Under många år ledamot av Göteborg stadsfullmäktige, Handelskammaren, Sahlgrenska sjukhusets styrelse sedan 1901, bisittare i Rådhusrätten mm. Han var en av stiftarna av Göteborgs Börssällskap, Göteborgs minuthandlarförening och Göteborgs köpmäns arbetsgivarförening.

Familjen flyttade 1907 till Björboholm i Stora Lundby socken. Under den tid han varit bosatt i Björboholm har han bl a varit ordförande i Stora Lundby kommunalnämnd.”

 

Ett svar på ”A.F. Lybeck”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.