Dorch, Bäcksin & Co

Företaget grundades redan 1889 av Oskar Bäcksin (1860-1939) från Norrköping tillsammans med Johan Fredrik Dorch, född 1854 i Danmark. Han flyttade till Sverige år 1877; anställd hos firman Lennmalm & C:o i Norrköping samma år och hos firman Klint, Bernhardt & C:o i Sthlm 1883. 1898 började färgtillverkning i en ny fabrik i Agnesberg.

Oskar Bäcksin lämnade företaget 1890 för att starta eget. Istället gick hans bror Victor Bäcksin (1864-1946) in som delägare. Från 1894 var Dorch chef för firmans kontor i Stockholm. 1897 ombildades företaget till aktiebolag.

Oskar och Victor Bäcksin var söner till källarmästare Johan Oskar Theodor Bäcksinfödd 1831, och hans hustru Helena Maria född 1825 i Norrköping. Frans Victor Ferdinand Bäcksin (Victor Bäcksin) var gift med Agda Emelia  Arvidson. De hade barnen Johan Victor Orvar Bäcksin (1892-1960), Gunhild Maria Eleonora Bäcksin, Håkon Bäcksin och Brita Bäcksin.

1964 köptes företaget av AB Wilh. Becker. Färgtillverkningen upphörde omkring 1970 men man fortsatte att tillverka ljuddämpningsmaterial till bilindustrin under namnet Becker Akustik. Fabriken lades till slut ändå ner och har till vissa delar rivits men en del byggnader finns kvar. Fabriken efterlämnade dock en stor mängd färgrester och nedgrävda kemikalier på området som är ett av de mest förorenade i göteborgstrakten även om delar av det sanerats i samband med väg- och järnvägsbyggen.

Dorch, Bäcksin & Co

Bild på Agnesberg med AXA Kvarn och färgfabriken Dorch, Bäcksin & Co, station och tegelbruk. På Hisingssidan syns Sverres varv högst upp i bild och stängselfabriken Standard lite längre åt vänster i bild.

Agnesberg med Dorch, Bäcksin & Co:s fabrik

Agnesberg med Dorch, Bäcksin & Co:s fabrik i förgrunden med Stekens tegelbruk strax bakom till höger.

Not. Artikeln är korrigerad och utvidgad med hjälp av Gilbert Janson, tidigare anställd på Dorch, Bäcksin & Co.

Ett svar på ”Dorch, Bäcksin & Co”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.