Friedrich Mühlenbock

Friedrich Mühlenbock

Friedrich Mühlenbock

Friedrich Theodor Johann Mühlenbock, föddes 1832 i Tyskland och dog 1905 i Göteborg, var en förmögen grosshandlare, bosatt i Göteborg.

Mühlenbock emigrerade från Tyskland till Sverige på 1856 och arbetade till en början som murarlärling. Efter en tid etablerade han en affärsrörelse som dels innefattade ”Mühlenbocks Fruktaffär”, dels en exportverksamhet; han sålde lingon och sill till Tyskland. Hans affärer berikade inte bara Göteborg med frukt utan också med papegojor som anlände i samband med fruktimporten. Papegojorna gav han ibland bort i present – familjen Dickson fick vid ett tillfälle en sådan.

Affärsmannen Mühlenbocks djurintresse rörde sig inte bara om papegojor. Efter att ha köpt Alexander Barclays Fredriksro som låg i det som senare kom att kallas Prospect Hill (då Valåsen) lät han på området anlägga en mindre djurpark. Där fanns svanar, sälar och kalkoner, men även mer exotiska djur som påfåglar och krokodiler. Mühlenbocks park i Överås är uppkallad efter honom. Den utgör i praktiken den nordliga delen av Överåsparken i vars närhet Fredriksro och djurparken var belägen.

Mühlenbockska huset i vilket hans bostad och verksamhet fanns var beläget i centrala Göteborg vid Brunnsparken/Gustav Adolfs Torg på adressen Östra Hamngatan 30. Byggnaden revs 1936.

Året 1872 besökte luftfararen Henri Théodore Sievel Göteborg med en luftballong. Händelsen uppmärksammades i stadens tidningar – en av passagerarna under luftfärden över Örgryte och Partille var Mühlenbock.

Texten i huvudsak från Wikipedia.

Ett svar på ”Friedrich Mühlenbock”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.