Ernst A. Hedén

Ernst A. Hedén

Ernst A. Hedén

Ernst August Hedén, född 27 april 1878 i Falkenberg, död 27 december 1944 i Töcksmark i Värmland, var en svensk direktör och kommunpolitiker.

Han var son till konsul Johan August Hedén och Alma Maria, född Wennersten, och var sedan den 19 oktober 1911 gift med Elise ”Tullan” Tisell, dotter till sjökapten Claes Tisell och Alvide, född Soot. De hade bland annat dottern Berit Hedén, gift med arkitekten Owe Svärd.

Efter läroverksstudier i Falkenberg, Halmstad och Malmö, utexaminerades Hedén som mekanist 1896 och som skeppsbyggare 1898 från Chalmers tekniska institut. Han praktiserade därefter vid Helsingörs skeppsvarv 1896-97, vid Lindholmens verkstad 1898-99 och vid Schichau Werft i Danzig 1899-1901. Fem år var han därefter i New York, Boston och Philadelphia. År 1906 blev han förste fartygskonstruktör och ritkontorschef vid Götaverken. Han var direktör där 1912-38 samt verkställande direktör 1938-44:

Som ung praktikant på Lindholmens varv i Gbg uppmärksammades Ernst H av den dåvarande överingenjören där Hugo Hammar. När Sven Almqvist och Hammar 1906 tog initiativet till bildandet av Gbgs nya verkstads ab (from 1916 Götaverken), fick H befattningen som chef för skeppsbyggnadsavdelningen i det nya företaget.

[…]

Förklaringen till Götaverkens framgångar låg inte minst i det utomordentligt goda samarbetet inom ledningen, och det torde vara svårt att i detalj ange de olika medverkandes insatser. Resultatet av detta sam- arbete var, att Götaverken på få år utvecklades till landets största varvsindustri. Under perioden 1906—47 utförde varvet 315 nybyggnader, varav huvudparten utgjordes av motordrivna fartyg. Även marina enheter byggdes, speciellt kryssare och jagare.

[…]

Trots sin stora arbetsbörda i ledningen för Götaverken ägnade sig H under tjugo år åt Gbgs kommunala liv och var bl a medlem av stadsfullmäktige, drätselkammaren, stadskollegiet och hamnstyrelsen.

Hedén var lärare i skeppsbyggeri vid Slöjdföreningens skola i Göteborg 1911-13, ledamot av Göteborgs stadsfullmäktige 1927-42 samt ledamot av ett stort antal kommunala utredningar fram till sin död.

Hedén var ordförande i styrelsen för Göteborgs stads Lärlings- och Yrkesskolor. Det fanns ett gymnasium uppkallat efter honom i Göteborg, Ernst A. Hedéns gymnasium. Han är begravd på Östra kyrkogården i Göteborg.

Ett svar på ”Ernst A. Hedén”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.