Herbert Jacobsson

Herbert JacobssonHerbert Vollrath Mikael Jacobsson föddes 1878 i Göteborg och dog i samma stad 1949. Han var son till översten Albert Fredrik Jacobsson och Mathilda Davida Möller.  Gift med Maria Katarina (Karin) Broström, (1878-1952) dotter till skeppsredare Axel Broström och Mathilda Olsdotter.

Han blev i likhet med sin far officer vid Göta artilleriregemente och tjänstgjorde också under en period vid det rumänska fältartilleriet. Han förblev militär till 1927.

Efter giftermålet fick han olika uppdrag i Broströmskoncernen och när Dan Broström 1925 dog i en bilolycka, fick han överta en del av ansvaret för rederirörelsen. Han var styrelseledamot i  Ångfartygs AB Tirfing från 1916 (ordf från 40), i  Nora bergslags järnvägs AB från 1918 (ordf från 30) och  i Eriksbergs Mek Verkstads AB från 1922 (ordf från 34) Dessutom ledamot av styrelsen för Inst. för ortnamns- o dialektforskning vid Gbgs högskola från 27,  styrelseledamot i Gbgs trädgårdsförening från 29, vidare ordf i styrelsen för Försäkrings AB Atlantica från 32, i  Sjöfartsmuseet i Gbg från 33, i styrelsen för Simon Edströms AB, Malmö, och i AB Svenska America-Mexikolinien från 1937, ledamot och  vice ordf. i styrelsen för Oceanografiska inst. i Gbg från 1938, led av styr för Gbgs stadsteater från 39, ordförande i styrelsen för Hallands Ångbåts AB från 41, i styrelsen för Gbgs bogserings- o bärgnings AB från 42, i styr för AB Svenska Amerika Linien, AB Atlanttrafik, AB Oceankompaniet och i AB Coasting från 46. Han tog initiativet till byggandet av Broströmsrederiernas skolskepp Albatross liksom till Sjömansskolan i Gbg, landets första i sitt slag och länge dess enda.

På 1930-talet köpte han Storebergs säteri väster om Lidköping och lät bygga om mangårdsbyggnaden samt bedrev jordbruk.

Tillsammans med sin fru gjorde han stora donationer för vetenskapliga ändamål. 1938 fick Uppsala univ 500 000 kr till en professur i biokemi för den blivande nobelpristagaren Arne Tiselius. Stora summor donerades till den oceanografiska forskningen och till djuphavsexpeditionen med Albatross 1947—48 och de grundade Herbert & Karin Jacobssons stiftelse år 1947.  Chalmers tekniska högskola erhöll på Råö lokal och markområde till en institution för radioastronomisk forskning osv. Gbgs kyrkliga sjömansvård fick 1945 600 000 kr avsedda för det fritidshem för sjömän, som stod färdigt 1954.

En av makarnas sista donationer löste lokalfrågan för det 1947 grundade Sv institutet i Athen.

2 svar på ”Herbert Jacobsson”

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.